Galen i vin – Vad ska man dricka till ostron?

Skapad den

Galen i vin – Vad ska man dricka till ostron?

Galen i vin – Vad ska man dricka till ostron?

Det är ostronsäsong och låt oss vara ärliga, vem äter ostron utan något att dricka? Även om ostron kanske inte är den extravaganta delikatess som det en gång var, är det fortfarande en av havets läckraste frukter och har potential att bli en sann gastronomisk upplevelse.

 

Men vad ska den här underbara fruit de la mer kombineras med? De flesta hoppas kanske direkt på champagne, och det är ofta en klassisk match på nyårsafton. Detta är absolut inte fel, snarare tvärtom. Det finns utan tvekan något härligt dekadent och underbart med att skölja ner dessa med världens mest berömda vin.

Utmaningen med champagne till ostron ligger i den mycket intensiva havs- och saltvattensmaken från ostronen, som i värsta fall kan övermanna champagnens smak helt. Anledningen till detta är den relativt låga mängden alkohol i champagnen (vanligtvis 12–12,5 %) resulterar i att champagnen drunknar i ostronets smak.

Om du väljer champagne rekommenderar vi att du väljer en åt de mer fräscha, lätta hållet och att du tänker på att ha rikligt med citron på ostronen för att framhäva aromerna i Champagnen.

 

Övriga alternativ

Men det finns lyckligtvis även andra alternativ. Ett av de mer överraskande alternativen är en torr sherry från Spanien. Tack vare sin rena smak, höga alkoholhalt och torra natur är detta spanska berikade vin en utmärkt rengöring efter ostronets intensiva smak. Det finns flera olika typer av sherry, men om du väljer en Fino eller en Manzanilla så är du hemma.

Om du föredrar stilla vitt vin finns det bra alternativ även här. En bra matchning är en Sauvignon Blanc från Loire och mer specifikt Sancerre. Sauvignon Blanc kännetecknas av sin höga syra och mineralitet, och när den kommer från Sancerre har den också ett distinkt kritaktigt och mineraliskt uttryck, vilket också beskriver ett ostron ganska exakt.

När det kommer till glas är det en hel vetenskap i sig. Det viktigaste är dock att du tycker att glaset ser bra ut och att det känns bekvämt att hålla i. Förhoppningsvis kommer den att användas vid många tillfällen!

Men oavsett om du är på sherry-, vitvins- eller champagneteamet har vi ett glas för alla. Även om champagneglas ofta kännetecknas av sin smala och tulpanformade form är följande från Riedels Veritas-serien också ett utmärkt alternativ. Den något bredare ytan släpper ut aromerna medan förträngningen upptill fortfarande håller kvar bubblorna i glaset. Av samma anledning kan detta glas också enkelt användas till både sherry och vitt vin.

 

Förvaring, servering och presentation av ostron

Det är förmodligen ingen överraskning att ostron behöver förvaras kylda. Oftast behöver de också serveras och avnjutas kylda (om de inte har tillagats i ugnen), och här är det bara fantasin som sätter gränserna.

Hur vackert är det inte med en stor mängd ostron på isbädd med citronklyftor och en liten skål rödvinsvinäger med finhackad rödlök. För den här presentationen är en champagne-kylare en självklar lösning som både håller ostronen kalla och presenterar rätten på ett elegant sätt.

För att hålla drycken kall (och om det inte finns någon vinkylare tillgänglig) är det näst bästa att använda en flask-kylare som den här från Viners. Enkelt, praktiskt och presentabelt.

Cheeri(o)yster!

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr