Goda råd om vinkylskåp

Hur ligger flaskorna bäst i ett vinkylskåp? 
Om du ska långtidsförvara ditt vin är det viktigt att flaskorna ligger ner så att korken hålls fuktig av vinet. En del vinskåp har en presentationshylla/showhylla där du kan ställa flaskorna snett för att kunna se etiketterna. Det ser riktigt bra ut när man tittar in i skåpet. Men kom ihåg att byta runt lite mellan de flaskor som ligger ner och de som står snett så att korken inte torkar ut.

De flaskor som du vill spara i längst tid kan du med fördel lägga på fasta hyllor som du inte drar ut så ofta. Du kan ha några fasta hyllor till dem du dricker löpande av och där du byter ut vinerna. På så sätt ger du de viner som ska förvaras länge bästa möjliga ro att ligga och mogna utan onödiga skakningar.

Temperatur och luftfuktighet i ett vinkylskåp 
Det är skillnad på om man ska använda sitt vinskåp till långtidsförvaring, som serveringsskåp eller en kombination av båda två. Om du primärt ska använda vinskåpet till långtidsförvaring är den idealiska temperaturen 12 grader. Högre temperatur kan också användas men var uppmärksam på att ju högre temperaturen är, desto fortare mognar vinet.

Ska du använda vinskåpet som serveringsskåp där du med jämna mellanrum tar flaskor som ska drickas och fyller på med nya, så ställ in temperaturen på omkring 15 - 16 grader. Då kommer vinet fort att få den idealiska temperaturen på 16 - 18 grader när du serverar den.

Har du också vitt vin och champagne m.m. så ska du antingen ha ett vinskåp med 2 zoner där du ställer in den ena zonen på 6 - 8 grader till vitt vin och använder den andra zonen till rödvin. Har du endast en zon så måste du ta ut det vita vinet eller champagnen ur vinskåpet ett par timmar innan det ska drickas och ställa in i det vanliga kylskåpet som ofta är inställt på 5 grader.

Luftfuktighet kan också vara en parameter när du ska långtidsförvara viner. Den idealiska luftfuktigheten ska ligga omkring 50 - 75 %. Blir luftfuktigheten för hög riskerar du att korken ruttnar/smular och är luftfuktigheten för låg kan korken torka ut. De flesta vinkylskåp ser själva till att upprätthålla en rimlig luftfuktighet via förångaren inne i skåpet, andra tillförs luftfuktighet när du öppnar skåpsdörren.

Ska du långtidsförvara vin skulle jag rekommendera att du köper en hygrometer eller använder vårt smarta trådlösa system från Sensorist, som både håller ett öga på luftfuktighet och temperatur via nätet eller en app.

Få hjälp med att hitta det rätta vinkylskåpet genom att använda vår Vinkylskåpsguide. Här är alla produkter indelade efter olika parametrar som t.ex. antal flaskor, till inbyggning, lågenergi, ljudnivå och mycket annat.

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr