Viktig information angående vinkylskåp

Antal flaskor i vinkyl

Flaskkapaciteten i en vinkyl är ett uttryck för det absolut maximala antalet standard Bordeaux flaskor, om vinkylen packas och staplas helt fullt, och oftast med en eller flera hyllor uttagna. Alla producenter uppger flaskkapaciteten på detta sätt. Önskar du att använda vinkylen med alla hyllor och/eller utan att ha flaskor att ligga på tvärs, så kommer flaskkapaciteten att vara lägre än det, som står angivet. Kontakta oss gärna för en exakt flaskkapacitet på den kyl, du har tänkt dig.

Vinkylen kan skadas av att ligga ner

Om du har valt att själv hämta din vinkyl, så är det viktigt att den står upprätt vid transporten. I vissa fall kan kompressor / kylsystem skadas om vinkylen ligger ner. Därför rekommenderar vi att du får skåpet levererat av professionella fraktmän som kan transportera vinkylen stående under hela transporten.

Vänta med att ansluta vinkylen

När du har placerat din vinkyl där den ska stå, vänta 24-48 timmar (Eurocave 48 timmar) innan du ansluter strömmen till skåpet. Det är viktigt för vinkylen att stå stilla efter att den har transporterats. Det är även viktigt att vinkylen står absolut vågrätt. Använd väntetiden med att fylla din vinkyl med flaskor.

Så placerar du bäst dina vinflaskor

Alla vinkyls tillverkare räknar med flask typen Bordeaux när man anger vinkylens flaskkapacitet, Men få har endast Bordeaux flaskor. Det finns många flaskor som både är tjockare och längre än Bordeaux flaskor. Så räkna med att du kan ha plats för omkring 70% av det angivna antalet Bordeaux flaskor om du har blandade flaskstorlekar. Fyll inte din vinkyl för mycket då det är viktigt att det finns utrymme för luften att cirkulera inne i vinkylen så att du får en konstant temperatur i hela kylzonen. Läs mera om hur flaskorna ligger bäst, temperatur och luftfuktighet här.

Mögel i vinkylskåpet

Generellt, så är luftutbyte bra mot fukt. Det gäller ju allt från källare, skjul och även vinskåp. Så total öppning och ventilation av skåpet nu och då är en god idé.

Det kan dock hända, att det uppstår mögel i ett vinkylskåp. Det kan man lyckligtvis avhjälpa med en god omgång rengöring, som man för övrigt med fördel kan göra till en halvårsvis rutin.

Vi rekommenderar Rodalon eller en liknande produkt i förbindelse med en vanlig huvudrengöring i skåpet. Töm ut flaskorna och tvätta skåpets insida ned med lätt tvålvatten efterföljt av Rodalon och tvätta av med rent vatten till sist. Med fördel kan man fylla Rodalon i en sprayflaska.

När du sedan sätter tillbaka flaskorna i skåpet, så försök att undgå, att de rör bakväggen inne i skåpet. På så sätt hjälper man luftcirkulationen, vilket är bra mot mögel och svamp.

Slutligen kan man med fördel packa in flaskorna i plastfolie innan man lägger in dem i skåpet. På så vis skyddar man etiketterna samtidigt med att flaskorna är lättare att stapla i skåpet. Man kan också spraya hårlack som en fin liten skyddsfilm på etiketten, men gillar plastfolien bäst. På en torr flaska, naturligtvis…

När du ansluter vinkylen

När du för första gången ansluter din vinkyl kommer den att köra en hel del eftersom det ska användas mycket kylning åt att nedkyla alla flaskorna. Likaså ska hela kylsystemet igång. I början upplever du därför att vinkylen låter mer än normalt, samt start- och stoppar flera gånger än den normalt gör.

Bevara jordförbindelsen när du ansluter ditt vinkylskåp!

Det är vigtigt att du ansluter ditt vinkylskåp till en jordad stickkontakt. Både för din egen säkerhet, men också för att en del vinskåp (speciellt termoelektriska vinskåp) kan riskera att inte fungera korrekt, om de inte är anslutna till en aktiv jordförbindelse. Alla våra vinkylskåp levereras med en Schuko kontakt, som är standarden i de flesta länder i Europa.

Ljud från vinkylen

En vinkyl låter mer än ett vanlig kylskåp. Detta på grund av bl a fläktarna inuti skåpet som fördelar den kalla luften för att uppnå en jämn temperatur i hela kylzonen. Det är också stor skillnad på hur ljudet uppfattas beroende på akustiken i rummet där du har placerat vinkylen. Läs mer om ljud från vin kylare, och vad du bör tänka på här.

Temperatursvängningar

När du har ställt in vinkylen till önskad temperatur, är det mycket vanligt temperaturen kommer att variera upp och ner med plus / minus ett par grader. Dessa svängningar beror på om skåpet ska kylas ner ytterligare efter att den precis har nedkylts. Temperatursvängningar i en vinkyl är normala och inget vinet reagerar på i och med att det tar längre tid för vätskan att ändra temperatur än det gör för luften i skåpet.

Flaskorna du sätter i vinkylen hjälper med att stabilisera vinkylens temperatur. Därför är det en bra idé att ha vinkylen ganska fylld med flaskor för att hålla en stabil temperatur.

Se mer i manualen

För övriga anvisningar och bruksanvisningen till din vinkyl hänvisar vi till den medföljande manualen som du hittar här.

Så här tar du ut en hylla

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr