Information angående vintunnor

Innan du köper vintunna

Överväganden Innan Lagring Av Vin På Fat

Ska vinet lagras på fat? 

Det görs många överväganden och ska tas många beslut när man framställer vin. Här kommer jag att beskriva några av de överväganden man kan göra sig innan man investerar i kostbara ekfat till vinet. 

Många förbinder kvalitetsvin med vin som har lagrats på ekfat. Så är fallet också ofta, men det finns många saker som ska man ska tänka på, t.ex. så bliver ett tunt och dåligt vin inte bättre av att lagras på fat, medan ett vin av verkligt mogna druvor, ett kraftigt vin, ett vin som redan är bra har potential att bli ännu bättre av att lagras på fat. 

Vad gör ett ekfat med vinet? 

Vid lagring på ekfat reagerar vinet i en rad kemiska processer med fatet. Resultatet blir ett mera hållbart och stabilt vin med en mer fyllig, komplex och koncentrerad smak. Färgen blir också starkare. Fatet avger hundratals olika ämnen till vinet. Några av de viktigaste är tannin, socker och vaniljliknande ämnen. 

Fatet har också en annan, mer indirekt effekt. Fatet ger nämligen en långsam och kontrollerad oxidering av vinet, vilket är med till att runda och mogna vinet. Oxideringen sker både genom träets yta och genom propphålet. När vinet lagras på fat sker hela tiden en långsam avdunstning samtidigt med att träet suger av vinet. Därför ska fatet regelbundet efterfyllas med samma vin. Även vid denna process oxideras vinet. 

Vid avdunstningen av vatten och sprit koncentreras vinet ytterligare och den friska och rå fruktsmaken blir mjukare. Ekfat kan användas till både vita och röda viner. Det finns dock vissa typer av druvor som inte lämpar sig till att lagras på fat. Det viktigaste är att druvan har en viss fyllighet och fruktkaraktär så vinet inte "torkas ut" av ekfatet. Det vill säga, att smakämnena från ekfatet drunknar druvans smak. Det är därför du endast ska använda fruktiga och kraftiga viner till lagring på ekfat. 

Ska det vara fransk, amerikansk eller ungersk ek?

Man kan köpa ekfat av flera olika arter och ursprung. Fransk ek är det mest utbredda i världen och träet kommer från skogar i centrala Frankrike. Många har tidigare menat att fransk ek var det bästa och det enda till lagring på fat men i senare tid har även östeuropeisk ek vunnit mark. 

Det är speciellt den ungerska eken, både för att Ungern har duktiga tunnbindare, men också för att Ungern har trä med mycket fina egenskaper och "smak". De ungerska faten är dessutom markant billigare än de franska. 

Amerikansk ek är också ett bra och billigt alternativ, speciellt om man önskar en mer utpräglad smak av vanilj från fatet. Det som ofta spelar en avgörande roll för hur fatet påverkar vinet är hur den rostas. 

När fatet rostas över öppen eld sker en kemisk omvandling av de ämnen som finns i ekträets yta. Ju mera den rostas, desto mer rökt smak får vinet. Den mest använda formen av rostning kallas "medium" (M). 

Vilken storlek ska jag välja? 

De flesta svenska vinproducenter skulle nog säga att det beror på hur mycket vin jag har. Och det är ju sant. Men har man vin i större mängder så är ett fat på omkring 225 liter det optimala. I en 225-literstunna är förhållandet mellan träets yta och vin optimalt. 

Mindre vinfat på 30, 50 och 100 liter kan också användas till lagring, man ska bara vara uppmärksam på att träets yta är ganska stor i förhållande till mängden vin och därför tar vinet smak av ekfatet något fortare. Därför är det viktigt att man regelbundet tar smakprover av vinet för att få den rätta balansen av fatsmak.

Ibrugtagning af vintønde

Förberedelse För Bruk Av Ny Vintunna

När vintunnan levereras är träet helt nytt och det kan finnas lite sågspån och slipdamm i tunnan. Detta kan vara bra att få ut innan dina dyrbara droppar kommer i fatet. 

Likaså är trä ett naturmaterial som hela tiden arbetar, allt efter temperatur och luftfuktighet. Därför ska träet "mättas" med vatten så att alla små sprickor låter sig tätas. 

Vilken metod man föredrar är en smaksak, men här kommer två möjligheter. En del använder uteslutande metod A, andra uteslutande metod B och några använder bägge metoder innan tunnan tas i bruk. Min erfarenhet är att metod A är bäst för att täta små sprickor. 

Metod A: 

1. Fyll tunnan helt med kallt vatten. 

2. Låt tunnan stå fylld i 48 timmar. 

3. Töm tunnan, skölj den med färskt vatten och töm den helt. Se efter om det kommer sågspån ut när du tömmer den och upprepa med fler sköljningar om nödvändigt. 

Metod B: 

1.Fyll tunnan med ca 20 liter mycket varmt vatten (175° F / 80° C). 

2. Med tunnan upprest, rotare bägge ändar i minst två hela varv. Proppen ska sitta i. 

3. Placera tunnan med propphålet neråt, rycka den från sida till sida så att tunnan kan snurra runt vattnet. Upprepa denna handling så att tunnan gör fyra hela varv. Ta ut proppen och töm tunnan helt. 

Vad gör man om otäthet uppstår? 

1. Töm tunnan helt och låt den torka ca en timme med propphålet neråt. 

2. Testa tunnan igen med metod B som ses i "Tunnförberedande för ögonblickligt användande". 

3. Töm tunnan, skölj den med färskt vatten och töm den helt.

Idrifttagning Av Ett Använt Vinfat

Undersök vinfatet för oönskade lukter - speciellt om den luktar av ättika. Tvivlar du på om tunnan kan användas pga. lukten så låt bli att använda den. Du kan förstöra ditt dyra vin. 

Därefter följer du proceduren i "Förberedande av ny fatlagringstunna för ögonblickligt användande".

Vintunnor Under Bruk

Kom ihåg att efterfylla med "Änglarnas andel". Frekvens beror på flera faktorer, bl.a. luftfuktighet och vinfatets storlek. Börja med at kontrollera efter ca en vecka och hitta sedan din egen rutin. 

Spiller du vin på vinfatet så torka genast av det så det inte lockar flugor och missfärgar vinfatet.

Rengörning Av Använda Vintunnor

Detta kan du göra med följande metoder: 

Metod A:

1. Skölj tunnan flera gånger med kallt vatten tills länsvattnet blir klart. Är tunnan mycket smutsig kan du använda soda. Skölj därefter med rikligt med vatten. 
2. Lägg tunnan med propphålet neråt och låt den torka helt. 
3. Svavla med 10-20 gram svavellappar per tunna. Svavla regelbundet ca var 4-6 vecka. 

Metod B:

1. Börja med att skölja tunnan med kallt vatten och därefter med mycket varmt vatten (175 ° F / 80 ° C) tills vattnet blir klart. 
2. Lägg tunnan med propphålet neråt och låt den torka fullständigt. 
3. Svavla med 10-20 gram svavellappar per tunna. Svavla regelbundet ca var 4-6 vecka. 

OBS! Våra tunnor är inte svavlade vid leverans eftersom de är helt nya. 

Små fat kan med fördel rengöras med vatten som tillsats svavelpulver. Ca 1 gram per 5 liter vatten.

Forvaring Av Vintunnor

1. Är det en ny vintunna som ska förvaras kan du med fördel låta den stå inpackad i folie. En använd vintunna ska helst kunna "andas". Packa ev. in den i en gammal matta eller annat för att skydda den mot ljus. 

2. Förvara helst vintunnor ett ställe med följande kännetecken: Fuktighet på omkring 70-80%. Inga rörliga luftströmmar. Svagt ljus. Täckt med en matta för att undgå onödig exponering för UV-ljus. 

3. Efter längre tids förvaring, förbered vintunnan med hjälp av metod A, som ses i "Tunnförberedande för ögonblickligt bruk". 

4. Kom ihåg att svavla var 4-6 vecka. Beställ svavellappar här.

Efter 1 Års Lagring På Fat

Tunnans påverkan med hänsyn till anmärkningar från ekträet avtar efter första årets lagring. En tumregel är att vinet ska ha dubbelt så lång tid på andra årets lagring om man önskar få samma intensitet som det första året. Alternativt kan man supplera med ekchips. Du kan beställa ekchips här.

Tunnband kan glida av

När träet torkar ut på en tunna är det helt normalt att ett tunnband kan glida av. Normalt är tunnorna beräknade till vin som håller träet fuktigt. När en tunna har stått inomhus där det ofta är torr/varm luft så rekommenderar vi att man skruvar fast tunnbanden i träet så att de inte faller av igen.  

Man kan utan större problem sätta tunnbanden på igen genom att banka dem på med en hammare och eventuellt använda en stor skruvmejsel för att ramma tunnbanden. 

Om man blöter ner tunnan genom att tex spruta vatten på den så utvidgar sig träet och gör att tunnbanden sitter ordentligt fast igen.

Om en tunna står utanför faller tunnbanden sällan av.

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr