Inbyggda och integrerbara vinkylskåp – vad är skillnaden?

Skapad den

Inbyggda och integrerbara vinkylskåp – vad är skillnaden?

Funderar du på att köpa ett vinkylskåp men är osäker på om det ska vara integrerbart eller för inbyggnad? Läs mer om det här.

 

Fritt stående

Generellt sett delar man upp vinkylskåp oi tre olika typer; fristående, inbyggda och integrerbara. Ett fristående vinkylskåp är enkelt nog, och det kan man placera i stort sett var man vill, så länge det är 5 cm fri luft på alla sidor.

Men förvirringen kan uppstå med de två andra typerna eftersom de i mångas ögon föreställs vara samma lösning, dvs. som en del av en köksö, ett köksskåp eller liknande. Det är också sant att slutresultaten kan ha sina likheter, men det finns ett par viktiga skillnader.

 

Skillnaden ligger i dimensionerna

Inbyggd

Den största skillnaden rent visuellt på inbyggnadsvinkylskåp och inbyggnadsvinkylskåp är att de har enklare dimensioner. Ett inbyggnadsvinkylskåp har nästan alltid en standardbredd på 59,5 cm. Det beror på att de är gjorda för att ersätta en köksmodul. 

De flesta danska kök kommer med hög- och låg skåp och har en bredd på 60 cm. Det innebär att om man då tar bort ett av dessa skåp så kan man sätta in ett inbyggnadsskåp som direkt ersättning.

Ett av de vanligaste exemplen är om man föreställer sig en plats under köksbordet där det vanligtvis också kan stå en tvättmaskin eller diskmaskin. Här kommer vinkylskåpet helt enkelt att skjutas in under bänkskivan, medan fronten kommer att vara synlig och i linje med resten av kökets ytor.

Djupet på ett vinkylskåp för inbyggnad är oftast max. 60 cm, vilket motsvarar de flesta danska köksmoduler, men det kan naturligtvis finnas undantag.

 

Integrerbar

Med ett integrerat vinkylskåp handlar det om att man placerar ett vinkylskåp i en befintlig köksmodul. Dvs. att man redan har ett köksskåp (det som är högt eller lågt) och då placeras vinkylskåpet på en hylla i själva köksmodulen.

Ett integrerat vinkylskåp kännetecknas ytterligare av att själva skåpet har mindre dimensioner än köksmodulen eftersom det ska kunna placeras inuti. Exempelvis är vinkylskåpets bredd vanligtvis 55,5 cm (och alltid mindre än 60 cm), medan dess lucka är lite bredare för att på så sätt täcka över köksmodulens ramar. Detta ger ett mer komplett och fulländat utseende och passar in i de flesta moderna kök.

 

 

Luftcirkulation är avgörande

Oavsett om du funderar på ett vinkylskåp för inbyggnad eller för att integreras i ditt kök så finns det en parameter som alltid måste uppfyllas och det är korrekt luftcirkulation. En korrekt ventilationslösning är avgörande för att vinkylen ska fungera optimalt och hålla så länge som möjligt.

Den enklaste lösningen av de två är den för inbyggnad. Här är det enda kravet att det finns fri luftpassage längst ned på vinkylens front. Här ser vinkylens ventilationsgaller till att ny och frisk luft kan komma in och att den varma luften kan forslas ut.

Vissa vinkylar har en så kallad inskjuten sockel, vilket innebär att du kan placera din egen sockel framför för ett mer fulländat resultat. Det enda kravet är att det finns ett ventilationsgaller i sockeln.

När det gäller de integrerbara vinkylskåpen så krävs det lite mer. Här ska det finnas luft både bakom vinkylen och upptill och nedtill. Detta beror på att vinkylen hämtar in frisk luft och blåser ut den varma luften bakom vinkylen.

Eftersom varm luft stiger uppåt måste den kunna strömma ut upptill genom en öppning i köksskåpet. På samma sätt ska vinkylskåpet kunna hämta in frisk luft underifrån genom ett mellanrum bakom hyllan där det står och genom ett galler på samma sätt som i ett inbyggt vinkylskåp.

Den fria luften bakom vinkylskåpet säkerställer en konstant och obehindrad cirkulation av både varm och frisk luft. Om du är osäker på hur du installerar ett inbyggnadsbart vinkylskåp rekommenderar vi att du kontaktar en av våra säljare för närmare vägledning.

Bara fantasin sätter gränser

Om ovanstående krav efterlevs är det nästan bara fantasin (samt kanske budget och ledigt utrymme) som sätter gränserna. Och vad gäller budget och storlek på vinkylen finns det lyckligtvis något för alla.

Så oavsett om du letar efter en integrerad lösning med bara en temperaturzon för 24 flaskor vardagsvin eller ett inbyggt vinkylskåp med två zoner för 150 flaskor för både servering och långtidsförvaring så har vi något för dig.
 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr