Vin och Ost

Skapad den under

Vin och Ost


Inom gastronomins värld finns det flera smakkombinationer som aldrig blir gamla. 
Jag tänker på Vodka med Kaviar, Sauternes med Anklever, Ostron  med Champagne och självklart det vi nu ska tala om; Vin i kombination med Ost.

Anledningen till att just dessa två är bästa vänner är för att osten ofta innehåller sälta såväl som syra.  Utöver detta har osten även en hög fetthalt, något som vinet älskar. Det är inte för intet som denna smakkombination har varit populär i århundraden. 

”The classics that never goes out of style”

Eftersom både vinet och osten kan ha vilt skilda karaktärer finns det några grundregler som gör det enklare att hitta en perfekt match. Nedan följer några tips på kombinationer som bör testas.

 

 

Kraftiga ostar behöver kraftiga viner

En av de mest klassiska kombinationer när man pratar vin och ost är Portvin och blåmögelost.
Detta är ett skolboksexempel av en kraftig ost som kräver ett vin med mycket smak, hög alkohol och en viss sötma för att både möta och dämpa sältan i osten. 

Ostar med hög sälta mår bra av viner med viss sötma

Hatad av vissa, älskad av andra, Amarone. 
Inget vin är så polariserande som Amarone. Det som dock inte behöver diskuteras är hur gott det är att dricka till en vällagrad parmesan. Vinets kropp klarar umamin i osten, och sötman i vinet bryter ypperligt av mot saltkristallerna i osten. Har ni ännu inte testat denna smakkombination så rekommenderar vi er att göra det. 

Låt syran möta krämighet 

Loiredalen i Frankrike, i synnerhet i Sancerre, produceras några av världens bästa Sauvignon Blanc viner. Syra, citrustoner och mineralitet är tydliga karaktärsdrag hos viner från detta distrikt.
I området tillverkas även en fantastisk getost. En ren tillfällighet kan man tänka, men det är faktiskt inte av en slump som vin och ost från samma distrikt ofta är en perfekt match. 
Syran i vinet möter krämigheten i osten och detta resulterar i en ”1 +1 = 3”-effekt. 
Men var försiktig, detta kräver ett vin med hög elegans och en mildare getost, ni vill inte att smakerna ska ta ut varandra. 

Något annat ni bör testa som faller under samma princip är Champagne med Brilliant Savarin, gudomligt!

Ät ost och vin från samma region

Detta är mitt bästa stalltips och det gäller inte bara ost. Har man gjort vin i flera generationer, då har man garanterat också listat ut vad man ska äta till det. Tvekar du någonsin på vilket vin du ska dricka till maten, eller vilken mat du ska äta till vinet, go local!  Det absolut bästa exemplet på detta är Comté och Vin Jaune från den franska regionen Jura. Vin Jaune är ett vin med tydliga oxiditiva drag som påminner en del om torr sherry men med en viss sälta.  Det serveras i sina karakteristiska 62 cl flaskor (det är vad som blir kvar i fatet av en 75cl flaska efter det har fått lagrats i 6 år) och har en extraordinär lagringskapacitet. Det är inte ovanligt att man kan hitta flaskor från sent 1700-tal på auktionshus runt om i världen. Kommer du över en flaska så tillhör det allmänbildningen att testa, gärna med en 24 månaders Comté, och överdriv inte med lagringen (på osten då, inte vinet, där gäller äldst vet bäst).
Slutligen vill jag påminna om det absolut viktigaste, glöm aldrig att det är vinet som är såsen!  

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr