Tillkomsten av restaurang Kohagen

Skapad den

Tillkomsten av restaurang Kohagen

Tillkomsten av Kohagen: En restaurang i hemmets hjärta

 

I hjärtat av natursköna Sparreholm, en kort bilresa från Stockholm, hittar du restaurang Kohagen. Men den här restaurangen är mer än bara en matplats; det är ett verkligt passionsprojekt, en dröm som har gått i uppfyllelse för paret bakom den, Emma och Gustaf. Det som gör denna plats unik är inte bara den fantastiska maten och den idylliska atmosfären, utan också det faktum att det är deras hem. Vi har hjälpt paret att designa och bygga deras vackra vinrum! 

 

 

Emma är en erfaren köksmästare och utbildad konditor och bagare. 
Hon har tidigare arbetat på framstående hotell och restauranger, men efter att ha träffat Gustaf i Åre och bildat familj kände de båda två att det var dags att vända hemåt till sina rötter. 

2022 gick flyttlasset till Sparreholm och Emmas familjegård Gråsta Gård, där bygget av deras dröm startade.
Den 11 oktober 2023 stod huset äntligen klart!

 

Gustaf, som tidigare var restaurangchef på Hotell Granen och med sitt brinnande intresse för vin, delar han Emmas passion för mat och har byggt upp en enastående vinkällare i deras nybyggda drömhus Kohagen.

 

Tillsammans vill de skapa en harmonisk matupplevelse där kreativitet, kvalitet och personlig service är i fokus.

 

Äntligen har vi haft möjlighet att möta Gustaf och prata lite kort om hur deras husdröm har fortlöpt.
 

 

 

Q: Ni har en väldigt unik affärsidé, berätta gärna lite bakgrundshistoria om idén kring restaurangen och namnet Kohagen.
A: Vi älskar verkligen det vi gör, men det blev svårare som småbarnsföräldrar att vara iväg och jobba mycket kvällar. Så när vi bestämde oss för att lämna Åre och bygga hus i Sparreholm så visste vi att vi måste göra något annorlunda för att kunna fortsätta med det vi gillar mest. Då kom idén om att kombinera vårt hem med en Restaurang som vi själva kunde bestämma när den ska vara öppen. Emmas pappa Per driver Gråsta Gård med nötkreatur och vi har byggt vårt hus i en av hans kohagar, så under stora delar av året går kossorna och betar alldeles utanför huset. Då blev det självklart att både huset och restaurangen får heta Kohagen.

 

Q: Vilket typ av mat kommer ni servera och hur går era tankar kring råvaror?
A: Vi placerar sällan in vår mat i ett fack, förutom ”vinvänlig mat”. Vi serverar alltid en avsmakningsmeny som är hemlig för våra gäster, menyn kommer förnyas för varje tillfälle beroende på våra råvaror, men vissa av våra kioskvältare kommer dyka upp mer frekvent. Det är självklart ganska mycket fokus på nöt, men också vilt som våra släktingar jagar. Vi odlar också så mycket vi hinner med själva, plockar egen svamp och bär. Så mycket lokalt och egenproducerat men självklart kommer vi att köpa in en hel del kvalitetsråvaror från annat håll också.
 

 

Q: Vi vet att du Gustaf har en gedigen bakgrund inom vin och kanske en förkärlek till norra Italien, men berätta gärna mer om dina tankar kring er vinprofil och hur du planerar att bygga upp er vinkällare.
A: Jag håller mig oftast i Gamla Världen rent generellt så det kommer grunden att bli här på Kohagen också. Som du säger så är Piemonte där mitt vinhjärta finns och i min privata samling så är ca 50–60 % från Piemonte. Men jag är också otroligt svag för tysk Riesling.

 

Q: Hur går dina tankar kring lagring av vin? Har det alltid varit en central del av ditt yrkesliv?
A: Under mina år som Restaurangchef och ansvarig för vinlistan på Hotell Granen så växte det mer och mer. Vi hade tidigt en vision om att vi ville kunna erbjuda mycket ”gamla” viner till humana priser. Många buteljer köpte vi med ålder och då kunde man fortfarande göra rejäla fynd. Men med tanke på vininflationen de senaste åren så kommer man inte ångra sig i framtiden att man började lagra själv.
Jag själv håller min källare på ca 11 grader, jag gillar att börja svalt på röda viner och ”vara med på resan” när tempen stiger i glaset.
 

 

Q: Var det alltid tänkt att vinkällaren skulle spela en central del av erat nya projekt? Framför allt fysiskt så känns det som en viktig pusselbit av ert bygge.
A: Jo men jag har länge velat ha en egen källare så när vi skulle börja rita upp vårt hus var det självklart att den skulle spela en central roll i vårt kök/matsal. Den är hjärtat i huset och alla som har besökt oss so far brukar alltid fastna där.

 

Q: Rent estiskt så särskiljer er vinkällare sig i färg och materialval från den klassiska källaren.
Hur har era tankar gått kring era materialval och uppbyggnaden av vinkällaren?

A: Den följer temat i huset med mycket betong, trä, svarta detaljer och putsade väggar så den passar otroligt bra in i helheten i huset. Jag själv hade en tanke på att ha väggarna mörka så det skulle poppa mer, men som tur var så fick jag en bättre idé från Niclas på Wineandbarrels som har ritat upp källaren efter vissa önskemål från mig. Dock har jag behandlat alla hyllor med ett tunt lager vit hårdvaxolja, vilket tog en bra stund, men vi är så nöjda med resultatet.

 

Q: Om man vill veta mer om er eller få besöka er, hur går man tillväga då?
A: Besök gärna vår hemsida www.restaurangkohagen.se eller vår Instagram: @restaurangkohagen
 

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr