Hur man gör sin egen vinprovning

Skapad den

Hur man gör sin egen vinprovning

Hur man gör sin egen vinprovning

Missade du vinprovningen i vårt Showroom igår? Misströsta inte! Här kan du läsa mer om hur kan ordna din alldeles egna vinprovning.

Många kanske förknippar att hålla en vinprovning med en professionell inramning, arrangerad av en eller flera sommelierer och med behov av mycket dyr och tekniskt komplicerad utrustning. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Det går faktiskt att hålla en helt egen vinprovning, utan att det behöver vara varken svårt eller dyrt, och det vill vi gärna hjälpa dig att bli klokare på.

Tema & viner

Det viktigaste med en vinprovning är utan tvekan själva vinerna och både typ och kvantitet ska givetvis hanteras i förväg. När det gäller antal finns det egentligen inget korrekt antal eller min./max. antal, men det säger sig självt att ju fler flaskor, desto längre tid tar provningen. Oftast kommer dock antalet till viss del att bestämmas av det övergripande temat, som, liksom allt annat kommer att erbjuda både möjligheter och begränsningar. Man kan till exempel säga att franska viner eller franska rödviner kanske är ett för brett ämne, men Pinot noir från de olika appellationerna i Bourgogne eller Barolo från tio olika producenter i La Morra är mer hanterbart och då blir det en klar röd tråg genom hela provningen.

Väljer du ett mer varierat tema med olika viner från olika länder är det också fördelaktigt att tänka på beställningen. Här kan du med fördel bygga upp provningen, precis som du skulle arrangera olika rätter till en middag, d.v.s. börja med bubblorna, gå vidare till de lätta vita vinerna, sedan de djärvare och mer komplexa vita vinerna, sedan till de röda vinerna, likaså börja med de lättare och avsluta med dessertvinerna, portvin osv.

Låt sinnena tala

Helt lågpraktiskt är det en bra idé att betrakta en vinprovning som en sensorisk upplevelse. För även om teori, producenter, kommuner, druvor osv. är viktigt, så handlar det i slutändan om att få en upplevelse och njuta av gott vin under rätta förhållanden. Vin handlar om mer än bara att smaka, och det är här dina ögon och näsa kommer väl till pass. Redan innan du tar första klunken av vinet kan du hålla koll på vinets viskositet (textur) och färg och försöka bedöma om det är ett kraftigt vin och hur gammalt vinet kan vara. Ett kraftigt vin kommer typiskt att "avslöja" sig i form av tunga gardiner som dyker upp på insidan av glaset när du swishar runt vinet.

Vinets ålder kan man närma sig genom att hålla sitt glas på sned och observera vinets färg på ytan mot insidan av glaset. Om färgen är blåaktig/lila är det vanligtvis ett yngre vin (under fem år), och om det är mörkare eller mer brunt/murrigt kan det vara ett betydligt äldre vin.

På samma sätt kan ens näsa hjälpa till att bedöma om det är ett vin rikt på syra (ofta i form av citrustoner), eller ett mycket fatlagrat vin med distinkta aromatiska toner av ek och vanilj. Dessutom finns det förstås några viner som har klassiska aromer, som körsbär i druvan Sangiovese eller peppar i druvan Syrah/Shiraz.

Snåla inte med utrustning

En vinprovning kan kräva ganska mycket utrustning beroende på hur mycket du vill göra av den. Glas är en självklarhet, men vilka glas? Om du utgår från en provning med flera olika viner (inklusive mousserande viner) och inte vill byta glasen varje gång du byter vintyp, tvingas du kompromissa med typen av glas och välja ett glas som ska användas under hela provningen. Detta kommer typiskt att vara ett så kallat smakglas eller universalglas och kan enkelt användas till såväl champagne som starka Bordeauxviner på Cabernet sauvignon.

Är du ute på en deciderad blindprovning, där typen av vin inte avslöjas i förväg, finns det även svarta vinglas som verkligen sätter igång smak- och luktsinnena. Dessa glas är perfekta om du till exempel vill testa teorin om att kallt rött vin kan lura dig att tro att det är ett vitt vin. Omvänt, om du i förväg har bestämt dig för att provningen uteslutande ska bestå av Pinot noir från Bourgogne, så är Bourgogneglas såklart självklara.

Ett annat verktyg för att hålla en blindprovning är en så kallad flaskstrumpa/concealer. Förutom att dölja etiken på flaskan kan det också hjälpa med att dölja formen på flaskan, så att man inte har en förutfattad uppfattning om vinet är från Alsace eller Bourgogne.

Vid de flesta proffsprovningar kommer det att sättas upp spotthinkar och det kan givetvis ha sina fördelar om man ska smaka över 100 viner, oavsett om man ska köra bil eller inte. Spotthinkar finns i olika storlekar, men vanligtvis vill du ha en spotthink per bord eller om det är ett stort bord, inom räckhåll för alla deltagare. En bra korkskruv är förstås också nödvändig, men det behöver inte vara något fancy, och i de allra flesta fall kommer en vanlig servitörkorkskruv att fungera strålande. Där det kan vara en fördel att ha en mer avancerad korkskruv är om vi pratar om väldigt gamla viner med sköra korkar som blivit för torra och börjat smula sönder.

Förberedelser

Det finns ett antal åtgärder som du kan vidta för att vara så väl förberedd som möjligt inför en vinprovning. Är det en blindprovning kan du med fördel använda ett doftset, där du kan träna upp karaktärsdragen hos olika och typiska doftnoter i viner. Dessutom kan det vara roligt och lärorikt att läsa på om de aktuella druvorna och områdena om du känner till temat i förväg.

Men på ett mer praktiskt plan är det fördelaktigt att ha kontroll på om ett eller flera av vinerna ska dekanteras eller syresättas innan provningen och vid vilka temperaturer respektive viner ska serveras. Din lokala vinhandlare kan hjälpa dig med det senare, eftersom det kan förekomma stor variation även bland röda och vita viner i förhållande till vilken temperatur som är bäst lämpad. Till exempel kommer en Pinot noir från Bourgogne typiskt att behöva serveras vid en lägre temperatur (12-16 grader) än en Zinfandel från Kalifornien (16-20 grader), precis som en fatlagrad Chardonnay gärna får serveras minst 4 grader varmare än en Vinho Verde från Portugal. Likaså kan de bättre champagnerna också serveras mer tempererade än Cava och Prosecco.

Syresättning och dekantering beror också på den enskilda flaskan, men dekantering kommer typiskt sett att behövas om det är ett äldre vin med risk för fällning. Här kommer en karaff in och filtrerar bort sedimentet, så att du bara har det rena vinet kvar. Syresättning handlar om att ge vinet luft och är oftast mer aktuellt för yngre viner, om de till exempel är för unga att drickas. Omvänt är det inte alltid fördelaktigt för äldre viner (min. tio år) att syresättas, eftersom vinet kan börja oxidera vid för mycket luftkontakt.

En syresättning kan ta allt från en timme och upp till fyra beroende på vin och även här är det vettigt att fråga din vinhandlare om råd. Typiskt blir det dock de tanninrika vinerna som Barolo och Ribera del Duero som behöver öppna upp sig lite med hjälp av syresättning. Det är också värt att understryka att syresättningen inte behöver ske i en karaff, utan kan ske i vilken typ av behållare som helst (t.ex. Magrethe-skål) med bred yta. Detta gör också att det inte hjälper att bara öppna vinflaskan och låta den stå, eftersom det kommer väldigt lite luft naturligt ner till vinet via den smala öppningen i flaskhalsen.

Hitta inspiration till din nästa vinprovning här

Doftset från Le Nez du Vin

Snaptermometer från Vacu Vin

Hävarmkorkskruv från Laguiole

 

Vintokig

Det här inlägget är skrivet av vår alldeles egna vinexpert och kommunikationsspecialist Loui, som har sin dagliga rutin i vårt marknadsavdelning i Hillerød.

Loui kommer kontinuerligt att dela med sig av sin stora kunskap om vinets förunderliga värld och vi vågar lova att det kommer att finnas något för både nybörjaren och den vana finsmakaren.

Är du sugen på mer vinnördande här och nu, kan du även dyka ner i vårt stora arkiv med tidigare artiklar.

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr