Guide: Vilken korkskruv är bäst? Stort test.

skapad den

Guide: Vilken korkskruv är bäst? Stort test.

Den ursprungliga ritningen från patenteringen av proptrainer 1883. 

https://patents.google.com/patent/US283731A/en

 

 

Här kommer en totalt ohöljd hyllning till servitörkorkskruvens design! Det är bara det bästa verktyget. Du får för min skull föredra precis den korkskruv, som passar dig bäst. Men om du ber mig välja en slags, så är det ganska lätt för mig.

Som professionell med bakgrund i restaurang- och vinbranschen råder det inga tvivel, när jag ska peka på den bästa korkskruven: servitörkorkskruven! 

Här kan du välja och köpa en servitörkorkskruv.

Den gamla är den bästa

Den ligger bra i handen. Den tar inte mycket plats i en ficka, den är lätt att använda, och så fungerar den oklanderligt varenda gång. Det finns ett hav av andra korkskruvar, men det är alltid servitörkorkskruven, jag återvänder till.

Den är först och fräst ett beprövat och pålitligt verktyg. Sedan dess uppfinnande och patentering i Tyskland i 1882 har det varit mycket få ändringar i dess utformning.

Därför är servitörkorkskruven bäst

En bra servitörkorkskruv påminner lite om en bra fickkniv. Det fina med just den slags korkskruv är, att man har alla nödvändiga funktioner nära till hands utan för många onödiga krusiduller. 

En servitörkorkskruv har fått sitt namn av en orsak. Servitörerna älskar den. Det är ett fantastiskt verktyg, och om du gärna vill hitta en bra skruvmaskin, så är en snickare ett bra ställe att fråga. 

Låt oss se på, vilka element hos servitörkorkskruven, som gör den så bra.

Saker, som gör en servitörkorkskruv till en vinnare

Skruven har ersatts av en spiral, och det är sagolikt bra. En bra korkskruv är utrustad med en spiral istället för en skruv, eftersom en skruv mycket lätt förstör korken.

Därför: gå efter en korkskruv med spiral, och gärna en teflonbelagd spiral. 

Kniven, eller folieskäraren får gärna vara krökt, så den skär ett fint runt snitt längs flaskans runding. En del av folieskärerknivarna har sågtänder, och det är mycket bra, eftersom de inte så fort blir slöa.

Jag föredrar en kniv fram om en folieskärare med hjul, för med en kniv kan jag själv bestämma var i folien jag vill skära. Desusutom är en folieskärare värdelös, om flaskan är förseglad med lack eller vax. 

Hävenheten på änden får gärna vara i två steg, för på så sätt sker lyftet av korken i en mera konstant lodrät rörelse.

Detta är för övrigt en af de få designförbättringar, servitörkorkskruven har genomgått sedan den uppfanns.

 

Testvinnarkorkskruv

Den korkskruv, som viner tests varje gång är servitörkorkskruven. I samtliga tidningar, som sysslar med vinbranschen, har man gjort tests med korkskruvar, och sommelierer, bartendrar, servitörer, vinbönder och andra, återvänder alltid till servitörkorkskruven.

Därför kan man lugnt säga, att det finns övervägande empiriskt grundlag för att utnämna servitörkorkskruven till världens bästa korkskruv.

Vi har samlat vårt urval av servitörkorkskruvar här, så att du kan utforska de många varianter av samma designmall.

 

Se alla servitörkorkskruvar

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar