Smaka på dina glas: En guide till att förstå dina vinglas

Skapad den

Smaka på dina glas: En guide till att förstå dina vinglas

En guide till att förstå dina vinglas 

Använder du samma vinglas till alla dina viner, oavsett om det är sydfranska Côte du Rhône, pinot noir från bourgogne, tysk riesling eller en italiensk sangiovese? Fortsätt läs och lär dig mer om varför du ska välja ett glas som är särskilt framtaget för en specifik druva eller område. 

Glassmagning

Vilka vinglas ska jag välja?

Rätt vin förtjänar rätt glas. Detta påstående kanske låter som en kliché, men det är sant! Rätt vinglas kan göra hela skillnaden i upplevelsen av ditt favoritvin. Med så många typer av vinglas kan det dock vara en utmaning att veta vilket som passar bäst till ditt vin. I det här blogginlägget från Wineandbarrels går vi igenom de olika typerna av vinglas och undersöker varför smaken kan variera beroende på vilket vinglas du använder. Vi kommer att introducera dig för konceptet glasprovning och förklara hur druvspecifika vinglas kan göra en enorm skillnad för ditt vin. 

Vad är skillnaden mellan röd- och vitvinsglas?

De flesta känner till skillnaden mellan ett rödvinsglas och ett vitvinglas där storleken och formen är den största skillnaden. I allmänhet har rödvinsglas en bredare kupa som låter vinet ”andas”. Denna bredd hjälper till att frigöra aromer som är viktiga för rödvinets smakupplevelse. Å andra sidan är vitvinsglas mindre och har ofta en smalare öppning, vilket hjälper till att bevara den svala temperaturen och de delikata aromerna i vitt vin. Om du vill få ut det bästa av ditt vin ska du välja ett glas som matchar vinets druva eller område. 

 

Vad är skillnaden mellan druvspecifika vinglas?

Glasdesign och arom: Olika vinglas är formade på ett sätt som kan koncentrera aromen och leda den mot näsan på olika sätt. Vissa glas är designade för att framhäva fruktaromer, medan andra fokuserar på komplexiteten och bouqueten. Vinglasets form kan påverka hur du upplever doften av vinet.


Munkänsla och vinets balans: vinglasets form och storlek kan påverka vinets kontakt med munhålan och tungan. Detta kan förändra uppfattningen av smak, textur och balans. Vissa glas kan framhäva vinets sötma, medan andra kan mjuka upp tanninerna eller framhäva syran. Allt beroende på var vinet först kommer i kontakt med din tunga. 


Vinets oxidationshastighet: Glasets storlek och öppning kan påverka hur mycket syre som kommer i kontakt med vinet. Detta kan förändra vinets utveckling och smakprofil över tid. Vissa glas är designade för att stödja syresättningsprocessen och öppna vinet gradvis, medan andra kan ge en snabbare och mer intensiv syresättning. Vissa viner kan också ha nytta av att dekanteras och luftas i en vinkaraff. Hitta vackra glaskaraffer.

 

Bourgogneglas

Ett bourgogneglas är känt för sin breda kupa och smalare öppning. Denna form gör det möjligt för vinet att bättre exponeras för syre, formen frigör de komplexa aromerna i bourgogneviner som ofta är mer delikata och mindre tanninrika än andra rödviner. Glasets form kan verkligen hjälpa till att framhäva de subtila noterna i dessa viner.

Bordeauxglas

Ett bordeauxglas är högre än ett bourgogneglas, med en rakare kupa. Denna form är utformad för att dirigera vinet att landa på mitten av tungan, där man bäst kan smaka de balanserade smakerna av frukt och syra som är typiska för bordeauxviner. Detta glas är det perfekta valet för fylligare rödviner.

Pinot noir glas

Ett pinot noir-glas är brett som ett bourgogneglas, men med en lite mer avlång form. Denna design hjälper till att samla aromerna och rikta dem mot näsan samtidigt som det ger vinet utrymme att andas. Det är det perfekta glaset för lätta och medeltunga viner på Pinot Noir-druvan.

Hur ser ett portvinsglas ut?

En glasprovning är en en vinprovning med olika glas. Det är en spännande och informativ upplevelse där du kan lära dig mer om hur olika design på glasen kan påverka arom, smak och känsla av vinet. Genom att fokusera på druvspecifika vinglas som är utvecklade för specifika vintyper kan glasprovning ge dig en djupare förståelse för vinets komplexitet och subtila nyanser.

Chardonnayglas

Chardonnayglas har ofta en medelstor kupa som är bredare i botten och smalare mot toppen. Denna form framhäver vinets fyllighet och komplexitet samtidigt som den hjälper till att bevara dess friskhet. Om du letar efter det bästa vinglaset för fylliga vita viner som chardonnay är detta det perfekta valet.

Champagneglas

Ett champagneglas är högt och smalt, designat för att hjälpa till att bevara bubblorna i champagnen så länge som möjligt. En annan uppskattad form för champagneglas är en kupa med spetsig botten, bredare mitt och smal öppning. Den spetsiga botten bidrar till en vacker pelare av bubblor, den bredare mitten hjälper till att ta fram aromerna i vinet medan den smalare öppningen koncentrerar dessa delikata aromer. Oavsett om du firar ett speciellt tillfälle eller bara njuter av ett glas bubbel är ett champagneglas ett måste.

Rieslingglas

Rieslingglas är vanligtvis höga och smala, designade för att leda vinet till tungans främre del, vilket hjälper till att framhäva dess höga syrehalt och intensiva fruktsmak. Detta gör Rieslingglas till det perfekta valet för ljusare, syrligare vita viner som Riesling eller Sauvignon Blanc.

 

Hur genomför jag en glasprovning?

Välj vinglas: Börja med att välja ett antal druvspecifika vinglas som passar de vintyper du vill smaka på. Titta på listan ovan när du väljer vinglas. Se till att glasen är rena och fria från eventuella tvål- eller saltrester från diskmaskinen. Ta även fram ett vattenglas, eftersom det också kan vara en rolig upplevelse att prova vinet i det. 

Välj viner: Välj ett urval av viner som representerar olika stilar och druvsorter. Kom ihåg att serveringstemperaturen är avgörande för att säkerställa optimala smakupplevelser.

Glassmagning vinglas

Du kan också välja att göra en blindprovning, eftersom det är ett roligt sätt att eliminera eventuella fördomar och låta dig fokusera på smak och arom utan att först känna till vinet. Vi säljer många spännande prylar för blindprovningar, bland annat våra mer populära svarta glas, som gör det riktigt svårt, tro det eller ej, att urskilja ett vin från ett annat. En annan viktig del i en blindprovning är möjligheten att ”gömma” flaskan och här har vi de essentiella flaskstrumporna

Börja provsmakningen: häll upp lite vin i ett glas och snurra runt, upprepa i alla glas. Häll nu en ytterligare lite vin i varje glas. Börja med att observera färg, klarhet och viskositet för varje vin i varje glas. Dofta sedan på vinet och identifiera de olika aromerna. Smaka på vinet och låt det röra sig runt i munnen (gurgla det som om du borstar tänderna) medan du noterar smaknoter, syra, tanniner och eftersmak. Upprepa processen med varje vin i varje gals och var uppmärksam på skillnaderna i smakupplevelse mellan de olika glasen.


Upplevelse: du kommer nu förmodligen att kunna smaka en väsentlig skillnad på samma vin beroende på vilket glas det dricks i. Så nästa gång du vill utforska ett nytt vin, glöm inte att experimentera med olika vinglas för att upptäcka nya smakupplevelser!

Vi står klar til at hjælpe

Sammanfattande ord

Oavsett om du föredrar den klassiska och tidlösa designen hos Spiegelau vinglas, det okrossbara glaset i Tritan®️ från Schott Zwiesel eller den oöverträffliga lyx och elegans hos Riedel vinglas så har vi det perfekta glaset för varje vin och varje tillfälle. 
Glasprovning är ett fascinerande sätt att utforska vinets komplexitet och smaknyanser. Genom att använda olika druvspecifika vinglas kan man uppleva en betydande skillnad i arom, smak och munkänsla. 
Vi på Wineandbarrels tror att det bästa vinglaset är det som får dig att njuta av ditt vin mest. Vårt urval av vackra vinglas omfattar ett stort urval av stilar och material, inklusive vinglas av kristall som verkligen kan framhäva ditt vins skönhet och komplexitet. Oavsett om du är en vinkonnässör på jakt efter det perfekta vinglaset till ditt favoritvin eller bara är på jakt efter snygga vinglas att bjuda dina gäster på så har vi något för alla smaker och budgetar. 
Besök oss i vårt showroom i Stockholm eller hitta ditt nya favoritvinglas hos oss online idag! Vi är alltid redo att hjälpa och vägleda dig.

 

 

Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr