Fördelarna med långvarig vinlagring

Skapad den

Fördelarna med långvarig vinlagring

Fördelarna med långvarig vinlagring

Cirka 80 % av det vin som köps in konsumeras inom 24 timmar efter köpet. Men de flesta viner har stor nytta av långsiktig vinlagring.

När du mognar vin gör du det främst för att förhöja upplevelsen av vinet till dess fulla potential. Vin är en levande sorganism som utvinns ur frukt som är ett organiskt material. Precis som med frukt finns det en specifik tidsram där den är mogen och där smaken, konsistensen och helhetsintrycket är som bäst. 

Detsamma kan sägas för vin och genom att lagra yngre viner skapar du en bättre balans som i sin tur ger dig en bättre vinupplevelse. När du mognar vin försöker du hitta den perfekta balansen mellan syra, alkohol och vinets primära toner.

Kort sagt kan vinåldrande vara som att förvandla en larv till en fjäril. 
Att uppleva balansen och nya nyanser av lagrat vin kommer att förändra ditt perspektiv på vin.

 

Åldrat vin, var börjar jag?

En bra utgångspunkt för att prova ett lagrat vin och uppleva de olika nyanser som ett vin utvecklas med tiden är att prova något som kallas ”vertikal vinlagring och avsmakning”. Samma producent, samma variant, men olika åldrar, vilket ger dig möjlighet att uppleva förändringen i vin med åldern.

Vilka viner ska man välja för långtidsförvaring?

Det finns en mängd olika viner att välja mellan, men en bra tumregel är att välja viner från en ”bra vintage”, men vad innebär en bra vintage? En bra vintage är i korthet, ett särskilt år då odlingen och skörden av vin var fantastisk när det gäller yttre effekter, som moder natur och därför firades med höga betyg.

Druvor är naturliga produkter som är mycket känsliga för väderförhållanden som temperatur och regn. Därför är en bra vintage ett år då odling, skörd, produktion och det första åldrandet gick väldigt bra.

Så när du väljer ett vin för långtidsförvaring kan en kandidat vara ett vin från en bra vintage, eftersom vinet har legat under optimala förhållanden och utvecklats på ett fint sätt. Det är också därför ålder inte direkt matchar priset på vin inom samma sort och producent. En flaska från samma producent och variant, från 2007, kan vara dubbelt så dyr som en flaska från 1994 om förutsättningarna varierar. 
 

Storytelling

Långtidsförvaring av vin kan ge många fördelar. Du utvecklar inte bara nya aromer och noter med tiden, vinet från själva vintagen blir också mer sällsynt och därför kommer priserna på vissa årgångar också att stiga. 
Prisökningen på åldrade viner kan motiveras av att någon har behållit vinet under optimala förhållanden och möjlighet att uppleva något sällsynt och gammalt.

Flaskor och etiketter

Om du har provat flera viner från samma vingård och variant kommer du att kunna uppleva den utveckling och omvandling som varianten har genomgått över tid. I den individuella smaken finns subtila skillnader i etiketter, i flaskdesign och korktyp, vilket ger fantastiska historieberättande upplevelser.

När man tittar på vintagevin som har förvarats är ett viktigt tips att titta på ”ullage” (utrymmet mellan korken och vinet). Om vinet är i nivå med flaskans skuldra kan vinet ha gått igenom någon form av trauma under lagringsprocessen. Detta kan orsakas av förhållandena under vilka vinet förvarades. Om temperaturen var för hög kan det ha orsakat att vinet läckte eller om vinet förvarades stående kan korken ha torkat ut och låtit luft oxidera vinet. Därför väljer du att åldra ett vin horisontellt under längre tidsperioder i jakt på den perfekta ”mognaden”.
 

Kork

Korkens skick kan också berätta en historia om åldern och i vilket skick vinet har förvarats. Vin och kork är både levande och andande organismer, vilket innebär att de är känsliga för förändringar i temperatur, vibrationer och ljus.
Vin som förvaras på rätt sätt skulle ha kontakt med korken och därför ha fläckat korkens botten och beroende på hur länge nyansen och färgen kan ändras från ljusare till mörkare. Om korken är torr betyder det att det kommer in luft i vinet och att det kan börja oxidera och bryta ner vinet. Det kan också få vinet att sippra ut, så se upp för gammalt vin med fläckar på flaskan.  

Porösa korkar

Med åldern kan korken bli ganska porös och svår att öppna utan att korken går sönder. Därför är det bäst att vara försiktig, ta dig tid att inte bryta korken när du öppnar den. Du kan också använda en speciell korkskruv som ”The Durant” som gör att du kan greppa korken inte bara uppifrån, utan även från sidorna mellan glaset och korken med hjälp av två tunna blad på vardera sidan. 

Så upplever du ett lagrat vin

När du öppnar en åldrad flaska vin finns det 3 huvudområden att fokusera på, utseendet, smaken och aromen på vinet. De utvecklas med åldern och berättar en historia. 

Vinets utseende

När du häller upp vinet i glaset kan vinets helhetsintryck berätta en hel del om själva vinet. Färgen och menisken kan berätta mycket om ålder och tillstånd. 

När man tittar på yngre viner är de vanligtvis mer livfulla i färg och har en särskild glans och/eller lyster. Om du häller vinet i glaset kan du titta på kanten eller ”menisken” som den kallas och om det ser vattnigt ut är det också ett tecken på ett yngre vin. 

För att undvika att öppna vinet för tidigt kan du använda en Coravin. Coravin har en mängd olika produkter som är specialiserade på att extrahera vin från flaskor samtidigt som vinet bevaras.

Varför bleknar vin och vad skapar vinsediment?

Rött vin absorberar färgen från druvskalen under vintillverkningsprocessen. Under denna process utvinner den också en grupp fenoler, till exempel Tannin. Det är fenolen som gör att du får den smak/känsla av fukt som avleds från munnen och blir torr. 

När rödvinet åldras börjar dessa fenoler att fastna i varandra och bilda sediment, vilket gör att rödvinet med tiden bleknar. 
Ju äldre ett rödvin blir, desto blekare och mörkare blir det och den vattniga kanten av ”menisken” börjar försvinna. 
 

När och hur dekanterar du vin?

För äldre viner är det en bra idé att dekantera vinet för att minska sedimentet i vinet när du dricker det. Det finns många sätt att dekantera ett vin. Traditionellt sett skulle du hålla vinflaskans hals över en lampa och långsamt börja hälla upp vinet i en karaff, samtidigt som du håller utkik efter sediment genom flaskhalsen med hjälp av ljuset. 

Idag finns det ett stort urval av varumärken som tillverkar vinkaraffer och tar bort den mänskliga faktorn. Ett exempel på en avancerad dekanteringskaraff kan vara iSommelier, som gör allt för dig och du kan övervaka dess framsteg via en app. En mer analog vindekanterare kan vara Pulltex-Decanter vintratt med filter, som gör samma sak men på ett mer traditionellt sätt.

Smaka på lagrat vin

Om ditt vin har mognat bra vill du ha en bra balans mellan syra, alkohol (värme) och en tydlig primär frukt. Allt eftersom vinet utvecklas med åldern kommer dessutom många av de sekundära tonerna att bli tydligare. Det ska vara som att äta ett moget äpple eller apelsin, där smaken är mycket fylligare och smakdjupet är mycket tydligare. 
Om ett vin är alltför fruktigt, nästan som sylt, är det ett tecken på ett yngre vin, men som potentiellt skulle kunna dra nytta av åldrandet, för att få en bättre balans. 

När vinet åldras länge förändras dess struktur och blir sammetslen. På så sätt kan du smaka mer av de smaklager som vinet har. Det kan jämföras med att smaka helmjölk (yngre vin) till 2 % mjölk (medelålders vin) till skummjölk (långtidsåldrat vin), det yngre vinet täcker din palett och är fetare och rikare, som lever längre, där smaken i lagrat vin är mycket mer raffinerad.

Hur smakar det om mitt vin är korkat?

Om en flaska vin har en defekt kork påminner lukten normalt om våt kartong eller ett blött djur.
När du förvarar vin under längre tid är risken därför större att vinet är defekt eller korkat, eftersom det har legat kvar längre i flaskan. När korken stramar åt vinet orsakas det normalt av att vissa svampar eller mögel i barken interagerar med insektsmedel eller andra föroreningar. 

Vi kanske inte blir sjuka av att dricka ett korkat vin, men smakprofilen kommer att vara långt ifrån vad tillverkaren tänkt sig. 
Generellt sett är risken att en flaska skadas av korken en flaska i varje fall om sex.

Hur börjar jag lagra vin?

Ja, det finns mycket att tänka på när du ska förvara ditt vin långsiktigt. Därför har vi tagit fram en omfattande guide om hur du förvarar ditt vin på rätt sätt, där du kan lära dig hur du förvarar ditt vin på bästa sätt. Men en vinkylare och ett vackert vinställ är en bra början på din resa. 

Tillbehör till åldrat vin

Om du är intresserad av tillbehör som förhöjer din upplevelse av lagrat vin har vi samlat de tillbehör som nämns i den här artikeln och några till som hjälper dig att fullända din vinupplevelse.

The Durand

En populär korkskruv med 2 tunna blad som kallas ”Ah-So” som griper tag i korkens sidor i kombination med den traditionella ”Helix” som gör det enklare att ta bort porösa korkar från lagrat vin. Det finns många varianter av detta system, men The Durant är en populär favorit bland vinentusiaster och proffs.

 ISommelier- och Pulltex-dekantörer

En dekanterare är ett mycket viktigt redskap när man häller vin som har lagrats under längre tid. Den tar bort sedimentet från ditt vin före servering, en metod som har använts under vinets historia, men som har förenklats och fulländats genom åren 

Coravin – öppnings- och vinskyddssystem

Coravin har en mängd olika produkter som är specialiserade på att extrahera vin från flaskorna utan att extrahera korken. Med Timeless-serien kan du extrahera vin genom korken utan att öppna vinet och tillsätta argongas, vilket bevarar vinet i många år framöver. 

 

I sommar 

Långtidsförvaring av vin har många fördelar. Vinet mognar och förädlas med tiden för att förhöja smakerna och skapa en bättre smakbalans i vinet. Det är en helt ny vinupplevelse där historieberättande och vinets historia är lika mycket en del av det som smaken i sig. 

Om du har några frågor angående långtidsförvaring av vin är du välkommen att kontakta oss. På Wineandbarrels är våra experter alltid redo att vägleda dig på din vinlagringsresa och fullända din vinupplevelse. 
 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr