Förlängd returrätt till och med d. 1/2-2022. - Läs mer här 

Guide: Så väljer du vinkyl

skapad den under

Guide: Så väljer du vinkyl

Den ultimativa guiden till att välja en vinkyl

När du kommer in i en butik, kommer du som oftast att ha en kunnig expedit, som vägleder dig till rätt köp. Det samma kan vara svårt via internätet.

När du har läst denna guide om val av vinkylar, kommer du att kunna välja helt rätt vinskåp. Guiden hjälper dig att besvara de mest centrala frågorna, som du bör ha med i dina överväganden. 

Varför vinkyl? 

Varför ska du överhuvudtaget ha en vinkyl? Såvida du inte har tillgång till en djup källare med stabil temperatur året runt, är ett vinskåp det bästa du kan göra för ditt vin.

I motsats till ett traditionellt kylskåp, håller och fördelar en vinkyl temperaturen bättre och mera stabilt.

När du ska sköta om dina mest skattade viner är en stabil temperatur essentiell. Det samma gäller UV-strålning och skakningar, som helt bör undgås. En bra vinkyl håller koll på alla tre genom ett datorstyrt system för temperaturkontoll, glasdörrar med UV-filter och silikonupphängda kompressorer.

Vill du utrustningsnörda den helt och hållet, kan du med fördel titta efter en vinkyl med aktiv luftfuktning, så korkarna inte torkar ut i den änden av flaskan, som inte är i kontakt med vinet. 

 

Se alla våra vinskåp

Antal kylzoner - ett vinskåp med en eller två temperaturzoner?

Önskar du lagra och mogna ditt vin i lång tid, håller och utvecklar vinet sig bäst vid en fast och stabil temperatur på 12-14 grader celsius. Det gäller både rött, vitt, rosé, mousserande och dessertvin. I detta tillfälle kommer en vinkyl med en enda temperaturzon att vara tillräckligt. Går du efter långtidsförvaring, kan du med fördel titta i vår kategori vinförvaringsskåp.

Är syftet inte långtidsförvaring, men däremot en önskan om att alltid ha vinet serveringsklart vid rätt temperatur, rekommenderar vi en vinkyl med två kylzoner. På detta vis kan du hålla dina viner klara med olika temperaturer:14-16 grader celsius till de röda vinerna, samt 6-8 grader celsius till vitt, rosé, bobler och t.o.m. öl. 

 

Se alla vinskåp med två kylzoner

Placering av vinkylen

Var ska vinkylen stå? Du vet det kanske redan. Om inte, så bör du ta detta med i noggrannt övervägande, när du letar efter ett vinskåp. 

Grovt sagt, kan du indela placeringen av en vinkyl i tre kategorier: Fritt stående, till inbyggning samt integrerbara vinkylar. För alla vinkylar, oavsett placering, finns en gyllen regel: luftcirkulation. Skåpet ska kunna suga in frisk luft i bottnen framtill, och det ska kunna slippa av med den varma luften uppåt och baktill. Annars ska skåpet använda onödiga mängder energi till att kyla ner, vilket medför stor energiförbrukning, högt ljud och slitage på materialet.

Vi ser kort på de tre utgåvorna här nedanför.

1. Fritt stående vinkyl

Den vanligaste placeringen av en vinkyl är fritt stående på antingen golv eller bord. Det är viktigt, att du placerar vinkylen således, att det finns ett par centimeter luft till båda sidor samt bakom. 

På så vis säkrar du, att vinskåpet kan slippa av med den överflödiga varma luften. 

2. Inbyggd vinkyl

 

Ett vinkyl till inbyggning har normalt samma bredd som en vanlig köksmodul (60 cm). Det betyder att du kan ta ut ett kökselement och sätta in en vinkyl istället. Du känner garanterat redan konceptet från diskmaskiner under bordsskivan. 

Önskar du en vinkyl till inbyggning, är det viktigt, att du väljer en, som är förberedd till det. Oftast har vinskåpet luftinsugning i bottnen av fronten nere vid sockeln.

En del modeller som till exempel PNG46S-HHB från danska PeVino har inskjuten sockel, som gör att du kan installera din normala kökssockel framför vinskåpet. Det ger en snygg helhet i kökets design. Väljer du denna lösning, ska du komma ihåg att montera ett galler i kökssockeln framför skåpet, så att der fortfarande kan komma in luft till vinskåpet i bottnen. Du ska också se till att vinkylen kan slippa av med värmen genom att ha minst ett par centimeters frirum från skåpets topplatta och upp till undersidan av bordsskivan. Du ska också ha en eller annan form av ventilation baktill.

 

Se alla vinskåp till inbyggning

3. Integrerbar vinkyl

Dimensionerna på en integrerbar vinkyl passar oftast in i en köksmodul. Det vil säga, att vinskåpet - till skillnad från en inbyggd - inte ersätter en köksmodul, men passar in i en existerande modul. Dörren på vinskåpet har därför samma bredd som köksmodulen för att täcka köksskåpets sidor, medan själva vinskåpet är lite smalare för att passa in i köksmodulen. 

Når du väljer att integrera en vinkyl i ett existerande köksskåp, är det viktigt, att det finns plats till att den varma luften kan slippa ut baktill och uppåt till fri passage i toppen av skåpet. Du kan eventuellt själv skära hål i toppen av köksskåpet. Är det ett synligt ställe, kan du täcka med en snyggt galler i aluminium eller liknande. 

Likaledes ska du ha ett luftintag i bottnen på köksskåpet, genom att installera ett galler eller liknande i sockeln. Generellt kan man säga, att alla vinskåp ska kunna suga in luft i bottnen och ska kunna slippa av med värmen som stiger uppåt.

 

Se alla integrerbara vinkylar

Den fysiska storleken

Förutom vinskåpets  placering, bör du överväga, hur stort skåpet fysiskt kan/ska vara. Ska skåpet stå under bordsskivan i köket, duger det naturligtvis inte, att skåpet är högre än bordsskivan.

Ska skåpet stå i källaren, är det också viktigt, att du har mätt källartrappans dimensioner och liknande förhållanden, så du är säker på, att vinkylen rent faktiskt kan komme nerför trappan. 

Antal flaskor i vinkylen

Ett annat viktigt övervägande du bör göra är, hur många flaskor du ska förvara. Vår erfarenhet är, att man gör klokt i, som tumregel, att lägga 50% till antalet flaskor, om det handlar om ett vinskåp till långtidsförvaring. Det beror på att när man bygger upp en samling, kommer det att vara en större ingående trafik av flaskor än utgående. Behovet av flaskkapacitet kommer att stiga fortare än man räknar med, om man har smittats av en vinsamlarbacill.

Till ett 2-zons serveringsskåp är det oftast lite lättare att beräkna, hur många flaskor du behöver kunna förvara, eftersom flowet och utbytet är större. 

Du ska för övrigt vara uppmärksam på, att de flesta producenter presenterar flaskkapaciteten som ett absolut maximum, där de flesta hyllor tagits ut. Flaskkapacitet är en stark konkurrensparameter. 

Ljud från vinkylen

En vinkyl låter, som alla andra vitvaror, en smula. En del mer än andra. I de flesta tillfällen är rummets akustiska förhållanden samt din egen känslighet för ljud de två mest utslagsgivande parametrarna för, huruvida du bör gå efter ett speciellt tyst skåp eller inte. Vi kategoriserar vinskåp med en ljudnivå på 40 dB eller mindre som ljudsvaga. 

Grundläggande är vinkylar med massiva dörrar uden glas samt en enda temperaturzon oftast bland tystaste. Önskar du läsa mera om ljud från vinkylar, och vad du kan göra åt det, kan du läsa vår utförliga guide: Hur mycket ljud ger en vinkyl?

Energiförbrukning och lågenergi

När vinkylens fläktar och kompressor ser till att hålla dina viner tempererade, använder skåpet ström. Hur mycket beror på flera förhållanden. 

Ju lättare skåpet kan slippa av med den varma luften baktill eller till sidan, desto mindre ska skåpet arbeta för att kyla. Bara det förhållandet nedsätter strömförbrukningen. Förutom det, så är vissa vinkylar bättre isolerade än andra. Den bästa isoleringen uppnås med en massiv dörr.

Huruvida en skillnad i energiförbrukningen på ett par kWh per år betyder något för dig, är en fråga om temperament. Du kan själv räkna ut din utgift per kWh med skillnaden på två skåps energiförbrukning, och se hur mycket det betyder för dig. 

 

Se alla lågenergi vinskåp

Bevara jordförbindelsen när du ansluter ditt vinkylskåp!

Det är vigtigt att du ansluter ditt vinkylskåp till en jordad stickkontakt. Både för din egen säkerhet, men också för att en del vinskåp (speciellt termoelektriska vinskåp) kan riskera att inte fungera korrekt, om de inte är anslutna till en aktiv jordförbindelse. Alla våra vinkylskåp levereras med en Schuko kontakt, som är standarden i de flesta länder i Europa.

Vinkylens finish och detaljer

För många av oss är en vinkyl en liten upplevelse i sig själv, eftersom ett vinskåp i grund och botten är en elektronisk vinkällare. Väljer du att satsa lite på finish och design, förstärks denna upplevelse naturligvis.

De dyrare skåpen kommer oftast med flera välgjorda detaljer, som kan imponera på även den mest inkarnerade skeptikern.

Ett gott exempel är utdragshyllor på teleskopskenor med kullager, som gör att du kan dra ut din vinsamling till åskådning i ett imponerande lätt tag. Denna feature ses hos några modeller från Liebherr och Swisscave. Hos vinkylar från PeVino är det standard på alla modeller.

PeVino och Eurocave vinkylar är generellt bland de ypperligaste, när det gäller finish och detaljer. PeVino kommer som standard med dimningsbar belysning i hela fem olika färger.

 

Se alla PeVino vinskåp

Vinkyl - Det ska du tänka på 

För att uppsummera allt, är det alltså dessa punkter, du bör överväga, när du letar efter en vinkyl:

 1. Vad skal du använda den till? Lagring eller servering?
 2. Var ska vinkylen stå? Fritt stående, inbyggning eller integrering?
 3. Storlek och flaskkapacitet.
 4. Ljud och akustiska förhållanden.
 5. Energiförbrukning. Hur viktigt är det för dig?
 6. Design, detaljer och features.

Kommentar(er) 6

 • Carola Blom
  Carola Blom

  Hej, Jag ska köpa vinkyl och undrar om hur grunda kylar det finns! Mvh Carola

  Svar

 • Carl
  Carl

  Hej Tittar på en inbyggd vinkyl som rymmer 54 flaskor. Bredd 59.5 och höjd 86.5 cm Cavecool affection jargong heter den. Vad är skillnaden på den och essentialistisk modellen? Min andra fråga är hur hög sockeln är på framsidan. Vi vill bygga in den i ett träskåp med en sockel som är 15 cm hög. Hälsningar Carl

  Svar

 • Christoffer
  Christoffer

  Hej Tänkte ha en vinkyl i en tillbyggnad. Det är många stora fönsterpartier på tillbyggnaden och det blir 27-30grader varmt på sommaren. Är det ens lönt att fundera på nån vinkyl eller kan det finnas ett alternativ?

  Svar

 • Daniel
  Daniel

  Hej Michael, Tak for din kommentar. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde et vinkøleskab, som passer dine behov. Du er meget velkommen til at sende os en mail på salg@wineandbarrels.com eller ringe til os på +45 71 99 33 44, så skal vi nok hjælpe dig. Rigtig god dag. Mvh. Daniel

  Svar

 • Michael Cassaras
  Michael Cassaras

  Hej Söker ett vinkyl för ca 20-30 flaskor, jag har en låg budget så har ni något som är transportskadat eller begagnat/demo så är jag intresserad Med vänlig hälsning, Michael Cassaras

  Svar

  • Daniel
   Daniel

   comme saker på af Michael Cassaras

   Hej Michael, Tak for din kommentar. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde et vinkøleskab, som passer dine behov. Du er meget velkommen til at sende os en mail på salg@wineandbarrels.com eller ringe til os på +45 71 99 33 44, så skal vi nok hjælpe dig. Rigtig god dag. Mvh. Daniel

   Svar

Skriv din kommentar

\