1, 2, 3, grilla!

Skapad den

1, 2, 3, grilla!

Sommaren är över oss, och vi är inne i grillsäsongen och därmed är det självklart och fördelaktigt att veta vilka viner som passar bra till kol, solsken och mysiga kvällar i gott sällskap. Värt att notera är att denna text bygger på klassisk grillning på kol, men skulle du vara den lyckliga ägaren till en gasolgrill så kommer inte grillpolisen efter dig om du hittar inspiration i följande text.

 

Även om det sägs att man kan grilla nästan vad som helst, är den främsta utgångspunkten här kött, eftersom det trots allt är vad de flesta förknippar med grillning. Och därmed inte sagt att vegetarianer och veganer ska ge upp här, för det kommer också att finnas exempel och förslag på grillad fisk och grönsaker med.

Vilket vin passar bäst till grillmat?

Generellt kan man säga att mat på grillen passar bra med söta viner. Här pratar vi inte om portvin, Sauternes eller andra sorters dessertvin utan om röda viner, oftast utländska och gärna med hög alkohol och viss fatkaraktär. Anledningen till att just dessa viner är så bra till grillat beror på röken som naturligt medföljer grillning utomhus, men även på grund av att det grillade köttet ofta åtföljs/täcks av söta såser, marinader och glasyrer. En bra tumregel är därför att det mer tanninrika rödvinet, som annars passar utmärkt till den pannstekta biffen i köket, ska bytas ut mot ett mjukare och sötare slags vin när man går ut till trädgårdsgrillen. 

När grillen är tänd kan de flestas tankar gå till rödvin till kvällens måltid, men faktiskt så kan även vitt vin klara uppgiften i flera fall. Om du till exempel har att göra med en grillad majskolv (som såklart sedan vänds i smör) eller en bit grillad lax, så kan en Chardonnay från USA eller Australien göra jobbet ganska bra. Om du inte är så förtjust i den medföljande fetman och de smöriga tonerna, så kan en aromatisk Gewurztraminer också fungera.

Grillad kycking och biff

Grillad kyckling är en annan klassiker på trädgårdsgrillen men också ett bra exempel på att vinet ska bytas ut när man går från ugnsstekning till grill. För där lättare, fruktigare viner som Pinot noir i allmänhet passar utmärkt till ugnsstekt kyckling, då kräver kycklingen på grillen lite mer tyngd och fyllighet. Detta kan till exempel vara i form av saftig och kraftfull Barbera eller utländsk Merlot eller Zinfandel.

Ett annat konkret exempel på att man bör byta geografi (om än ganska lokalt) är när man har att göra med lamm. Här kommer det tanninrika röda vinet från Nordrhône att framstå som för torrt, där en mjukare och fruktigt sak från södra Rhône presterar betydligt bättre. Alternativt är utomeuropeiska Zinfandel eller Shiraz alltid en säker hit.

På samma sätt bör du med grillad biff byta från Europa till Nya Världen, eftersom tanninerna blir mer balanserade, vinerna blir mjukare, fruktigare och ofta har haft längre fatlagring. Cabernet sauvignon från Kalifornien är en självklar följeslagare här, men prova även Malbec från Argentina, Camenère från Chile eller Syrah/Shiraz från respektive Sydafrika eller Australien.

Hvilket vin passar bäst till grillmat?
 

 

 

 

Hitt allt läckert till din grillkväll

 

 

 

Hvilket vin passar bäst till grillmat?

 

 

Hvilket vin passar bäst till grillmat?

 

 

 

Hvilket vin passar bäst till grillmat?

 

 

 

 

Vintokig

Det här inlägget är skrivet av vår alldeles egna vinexpert Loui, som har sin dagliga rutin i vårt showroom i Hillerød.

Loui kommer kontinuerligt att dela med sig av sin stora kunskap om vinets förunderliga värld och vi vågar lova att det kommer att finnas något för både nybörjaren och den vana finsmakaren.

Är du sugen på mer vinnördande här och nu, kan du även dyka ner i vårt stora arkiv med tidigare artiklar.

 

Vild med vin: Loui

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar