Champagnetemperatur

Skapad den

Champagnetemperatur

 

Det finns lite olika saker att tänka på vid förvaring av Champagne. Här nedan kan du läsa om rätt champagnetemperatur och hur du bäst förvarar ditt bubbel.

Låt oss säga att du precis har införskaffat dig en trevlig flaska Champagne. Den fösta frågan du ska ställa dig innan vi går vidare till hur flaksan ska förvaras är: ska Champagnen drickas inom en nära framtid, eller ska den sparas inför något speciellt?

De som har ett existerande vinintresse vet kanske redan med sig att det finns några speciella regler beroende på om flaskan ska lagras under en längre tid eller serveras på en gång. För att ge din Champagne de bästa förutsättningarna ska vi gå igenom dessa regler här nedan. En välförvarad, vällagrad oxh rätt tempererad Champagne lägger grunden för en oöverträfflig smakupplevelse när flaskan väl ska avnjutas. 

 

Så här ska temperaturen på champagne vara

Det förknippas ofta med en speciell händelse när det ska hällas Champagne i glasen. Det handlar kanske om ett firande eller en markering av något extraordinärt – det kan förstås också vara så, att det är en helt vanlig dag där man vill njuta av ett gott glas Champagne. Oavsett tillfälle rekommenderar vi att du förvarar din Champagne under rätt förhållanden och serverar den i rätt temperatur. Detta kräver förstås att du känner till rätt temperatur för lagring och vet något om vilka ljusförhållanden som är bäst för denna dryck.

Champagne ska helst placeras mörkt – precis som de flesta andra typer av viner. Men i själva verket är champagne ännu känsligare för ljus än andra viner och därför är det extra viktigt att förvaringsplatsen är fri från stark ljusexponering. Dessutom ska din champagne helst placeras på en plats utan för stora temperatursvängningar och med en kärntemperatur mellan 10-14 grader. Ljusexponering och svängningar i temperaur kan helt och hållet fördärva ditt vin. För bästa förutsättningar är en vinkyl idealisk. En vinkyl förvarar dina flaskor mörk och med en exakt temperatur utan svängningar. 

Förvara din champagne rätt, beroende på när den ska avnjutas

Om du planerar att njuta av din Champagne strax efter att den är inköpt - då talar vi om dagar - så kommer du att kunna förvara den i din serveringskyl eller helt enkelt din vanliga kyl. Serveringstemperaturen för Champagne är allt som oftast kallare än lagringstemperaturen och på så sätt fungerar en vanlig kyl, eller serveringskyl utmärkt. Om du däremot förvarar Champagnen i kylen under en längre tid löper korken risk att torka ut, vilket kan leda till en snabbare oxidering av flaskans innehåll. Detta leder i sin tur till en förändring av dryckens arom och smak. Se därför alltid till att ställa dig frågan om Chapagnen ska förvaras en längre tid, eller drickas inom ett par dagar innan du väljer vart, och hur flaskan ska förvaras. På så sätt skapar du de bästa förutsättningarna för en bra champagneupplevelse i slutändan.

Uppstår frågor eller funderingar kring lagring och förvaring är i alltid varmt välkomna att kontakta oss för vägledning. 

 

Champagnetemperatur
 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr