Så håller man ett vinglas

skapad den under

Så håller man ett vinglas

Så håller man ett vinglas

Nu är det förstås inte någon, som ska komma och bestämma hur du ska hålla ett vinglas, och du kan för min skull dricka vin genom ett sugrör ur ett senapsglas, medan du dansar squaredance baklänges till Vikingarna på dubbel hastighet. 

Om du insisterar på att göra detta eller liknande akrobatiska vinösa stunts, så är det naturligvis fritt fram. Du får dock mycket gärna skicka ett foto till oss. Det skulle vi sätta pris på.  

Håll vinglaset som du vill

Nu hör ämnet vi behandlar här, otvivelaktigt hemma bland de mindre samhällsomstörtande I-landsproblemen. Och så länge du smakar uppmärksamt på vinet i glaset, kan du hålla på och famla med glaset precis som det passar dig. 

Inte desto mindre, så finns det ett par goda och utomordentligt enkla tips till, hur du får en bättre vinös upplevelse genom att hålla ditt rödvinsglas på ett speciellt sätt.

Tips till att hålla ett rödvinsglas

De flesta av oss håller säkert redan vinglaset på, så kallat rätt sätt, och det är i så fall bara härligt.

Jeg har nedanför också ett par funky moves, som kan hjälpa dig ytterligare med en bra vinupplevelse. 

Håll ditt vinglas i stjälken

Alla vinglas med stjälk håller du bäst genom att ta tag i stjälken nere vid glasets fot. Jag föredrar att hålla med tummen och pek- och långfinger på stjälken, och jag låter de två resterande fingrarna vila på glasets fot.
Det ger störst stabilitet, och jag har bäst kontroll över glaset, när jag slungar runt vinet. 

Olika sätt att hålla ett vitvinsglas

Det finns ett otal varianter av denna teknik, och de är alla lika fina. Du kan hålla mellan fingrarna, klämma om stjälken eller hålla om själva foten.

Sidst nämnda ses ofta vid stående smakningar, sällskap eller receptioner, och lämpar sig också bra om man skal ge ett glas till en annan person. 

Därför holder man vinglas vid stjälken

Den primära orsaken är att vinet inte värms upp av handflatorna, och vinets serveringstemperatur är inte obetydlig. Speciellt vitvinsglas, champagneglas och dessertvinsglas är viktiga att hålla svala medan man njuter av de härliga dropparna. 

Sedan finns det en del som tycker, att klibbiga fingeravtryck inte klär ett vinglas. Håller man i stjälken kan man också med lite övning slunga vinet i glaset.

 

Slunga glatt vinet i glaset

Här är vi framme vid min funky move, som förbättrar din vinupplevelse avsevärt. Nämligen att slunga runt vinet glasets kupa.

Om du inte är helt såld på idén om att slunga vin runt i glaset, så pröva med denna övning. Nästa gång, du ska ha ett glas vin, så pröva att lukta på det nyserverade vinet i glaset utan att du har slungat vinet. Ge sedan vinet en ordentlig svängom i glaset. Sätt nu näsan till vinet och lukta efter igen. Som följd av den större ytan och aromämnenas avdunstning, bör det nu vara enorm skillnad på intensiteten hos vinets doft.

Om du inte har prövat det med att slunga vin i glaset tidigare, så är det en god idé att börja med att låta glaset stå på bordet, medan du slungar glaset i en försiktig centrifugal rörelse.
När du, och inte minst din handled, har genomskådat rörelsen, kan du öva dig i att hålla i vinglasets stjälk medan du slungar vinet runt.

I videon här på sidan visar jag ett fint litet bonustrick till, hur man kan öva sig i vinslungsrörelsen utan att skvätta in sin omgivning i vin.

Därför slungar man vin i glaset

Du kan för övrigt känna igen en vinnörd på lång väg på, att vinglaset i handen stort sett aldrig står stilla. Mer eller mindre omedvetet och förstrött får vinet en konstant svängom i glaset för att vinet ska ha så mycket kontakt med luften för att öppna sig aromatiskt och strukturellt. Ju större yta, desto flera doftmolekyler friges, till glädje för våra näsor. 

Så serverar du ett gott glas vin

Läs här ett par goda tips från proffsen om hur du serverar det bästa glaset vin. Och när du sedan är färdig med att smaka på vinet, och disken väntar, så kan du läsa vår artikel om hur man diskar vinglas, där jag också ger ett gott stalltips till, hur man torkar vinglas för hand utan att de går sönder.

Vinglas, etikett och vår farmor

Din farmor, din inre etikettlärare och jag blir stolta, när vi ser dig hålla glaset korrekt. Dels blir vi glada för att du respekterar etiketten, men allra mest för att du visar, att du inte struntar i ditt vin.
Och den slags uppförande kan man ju bara bli stolt av att vara vittne till.

Se alla våra vinglas

PS:

Nördhörnan här. Ja, förlåt, men jag bara måste dela en nördig undersökning, som är så härligt galen, att det är för bra för att vara sant.

En undersökning från det ytterst ansedda Polytekniska Institutet i Lausanne undersökte i 2011 hydrodynamiken i svängning av vin i ett glas. Med hjälp av en höghastighetskamera undersöktes en vätska som slungas i ett glas för att identifiera vilka faktorer, som avgör vinvågornas antal toppar och dalar.

Undersökningen ligger här på Cornell University Library's hemsida, där du också kan ladda ner en fin liten video (8 MB eller 158 MB). Vi ska, som vinnjutande konsumenter inte omedelbart använda denna kunskap till något, men vad är det härligt att se hur nördigt, det kan bli.
 

 

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Kommentar(er) 1

  • Fatahi
    Fatahi

    neat website here

    Svar

Skriv din kommentar