Hem

Älska vin

Vad ska man dricka till ostron?

Den klassiska matchen

Det är ostronsäsong och låt oss vara ärliga, vem äter ostron utan något att dricka? Även om ostron kanske inte längre är den extravaganta delikatess de en gång var, är de fortfarande en av havets läckraste frukter och har potential att bli en sann gastronomisk upplevelse.

Men vad ska denna vackra skaldjur sköljas ner med? De flesta kanske direkt hoppar på champagnetåget, och speciellt till nyårsafton är detta en klassisk match. Detta är verkligen inte fel eller förbjudet heller, och det finns definitivt något härligt dekadent och gott med att skölja ner det med världens mest kända typ av vin.

Utmaningen med champagne för ostron ligger i den mycket intensiva havs- och saltvattensmaken från ostronet, som i värsta fall helt kan dränka champagnesmaken. Vilket är synd för champagnen! Anledningen till detta är att champagne har en relativt låg alkoholhalt (typiskt 12-12,5%) och därmed dränker (pun intended) champagnen i ostronsmaken.

Går du med champagne rekommenderas det att gå på de fräscha och lätta typerna och komma ihåg mycket citron på ostronen för att motverka smaken från havet.

Andra alternativ

Med detta sagt finns det som tur är andra alternativ också. Ett av de mer överraskande erbjudandena är sherry från Spanien. På grund av sin rena smak, höga alkohol och torra stil fungerar denna spanska glögg som ett utmärkt munvatten efter den intensiva ostronsmaken.



Det finns flera olika sorters sherry, men går du för en Fino eller en Manzanilla har du inte gått helt fel i stan. För att läsa mer om sherry och de olika typerna kan du klicka här.



Är man mer av en vitvinstyp så finns det som tur är också hjälp att få bland de gröna druvorna. Här är ett bra erbjudande Sauvignon Blanc från Loire och närmare bestämt Sancerre. Sauvignon Blanc kännetecknas av sin höga syra och mineralitet och när den kommer från Sancerre har den också ett unikt krit- och mineraluttryck, vilket också beskriver ett ostron mycket väl.



När det kommer till glas är det en vetenskap i sig. Det viktigaste är dock att du tycker att glaset är snyggt och att det ligger bra i handen. Man måste ju (förhoppningsvis) dricka ur det flera gånger!



Men oavsett om du är med i sherry- eller vitvinslaget eller håller dig till champagne så finns det ett glas för alla. Även om champagneglas ofta kännetecknas av sin smala tulpanform, kan Riedels Veritas-serie också göra något. Den något bredare ytan släpper de aromatiska tonerna, medan avsmalningen i toppen fortfarande håller bubblorna kvar i glaset. Av samma anledning kan detta glas enkelt användas till både sherry och vitt vin.

Förvaring, servering och tillagning av ostron

Det kommer nog inte som någon chock att ostron behöver förvaras svalt. För det mesta ska de även serveras och avnjutas kylda (om det inte är friterade ostron) och här sätter bara fantasin gränser.

Få saker är dock vackrare än en massa ostron placerade på en ordentlig hög med glass med tillhörande citronklyftor och en liten skål vinägrett bestående av rödvinsvinäger och finhackad rödlök. Till detta kan du med fördel använda en champagnekylare som både håller ostronen kalla och presenterar rätten på det mest eleganta sättet.

För att hålla drycken kall (och om du inte har vinkyl) kan du använda en flaskkyl som denna från Viners Barserie. Enkelt, praktiskt och presentabelt.

När ska vi äta ostron?

Det korta svaret är alltid! Det lite längre svaret är att vi generellt äter ostron för sällan. Men som tur är finns det ett botemedel mot det och så kan man börja här passande med anledning av konfirmationssäsongen som precis börjar.

Om det serveras ostron vid nästa konfirmation kommer det garanterat att få den festen att sticka ut från alla andra. Dessutom kommer det också att finnas något symboliskt i att få de unga att gå in i de vuxnas led genom att smaka på något som annars normalt inte skulle finnas vid barnbordet.

Samtidigt är det ett utmärkt tillfälle att få igång festen genom att poppa en flaska champagne med en läcker champagnesabel och så har du en dag som konfirmanden eller hans gäster sent kommer att glömma.

Det finns inget annat att säga än glad vår och en skål (i ostron)!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.