Hur mycket låter ett vinkylskåp?

skapad den under

Hur mycket låter ett vinkylskåp?

Ljud, ljudnivå och akustik - vinkylar 

Hur mycket låter ett vinkylskåp? Vinkylar är dessvärre inte ljudlösa. Ljud kan vara en stor källa till irritation för många av oss. Men som tur är kan man göra mycket för att minska ljudnivån. 

Det finns tyvärr ingen lösning på det faktum att vinkylskåp låter. Vanliga kylskåp låter också, men vi lägger inte märke till det på samma sätt. I denna artikeln kan du läsa mer om ljud från vinkylskåp och hur akustiken i våra hem också påverkar ljudnivån.

Om vi sätter oss in i orsakerna till varför vinkylskåp låter och lyssnar på några bra råd från erfarna experter kan det hjälpa minska ljudnivån. 

Hur mycket låter ett vinkylskåp? 

De flesta vinkylskåp har en ljudnivå på omkring 35-45 decibel (dB). I jämförelse ligger ljudnivån hos en diskmaskin på omkring 45-50 dB och  hos ett vanligt modernt kylskåp på 35 dB.

Generellt låter ett vinkylskåp lite mer än ett vanligt kylskåp. Detta beror på ett större behov av en konstant temperatur i ett vinkylskåp. De flesta vinkylskåp på marknaden består av en kompressor, köldmedium i ett slutet kretslopp och ett fläktsystem.

Vi genomgår här de tre främsta orsakerna till varför ett vinkylskåp låter som det gör.

Fläktsystem

För att hålla en jämn och stabil temperatur i delar eller hela skåpet används elektriska fläktar. Fläktarna förhindrar också rimfrost i skåpet. Fläktarna består av rörliga delar och avger buller. Det susande ljudet påminner om ljudet från en vanlig bordsfläkt.

Ju fler fläktar som finns i en vinkyl, desto högre ljus. De vanligaste modeller av vinkylskåp är de vinkylar med en eller två kylzoner. Vinkylskåp med två temperaturzoner kräver fler fläktar, eftersom luften ska fördelas i skåpets två zoner.

Beroende på omgivningstemperaturen och hur ofta dörren öppnas går fläktarna det mesta av tiden. I och med att ljudet från fläktarna kommer inifrån skåpet, är det viktigt att dörrens isoleringsförmåga är god.

Kompressor

Kompressorn ser till att köldmediet cirkulerar och nedkyler vinkylen. Den är som regel placerad längst ner på baksidan av skåpet och är ofta monterad på vibrationsdämpande silikon eller gummiunderlag.

Kompressorns karakteristiska djupa surrande går inte att ta miste på. Om skåpet inte står helt vågrätt eller om det stöter på något mot baksidan av skåpet kan det låta mer än normalt. Detta är dock enkelt att åtgärda.

Som tur är arbetar inte kompressorn konstant och ofta är det först när kompressorn stannar som vi märker att den har varit igång. Lågfrekventa ljud kan dock uppfattas olika från person till person.

Cirkulationsljud 

Den tredje stora orsaken till ljud från vinkylskåp är kylmedlet i skåpet. Ett kylsystem som arbetar ger alltid ifrån sig ett visst ljud. Den kalla gasen förs runt i skåpet när termostaten säger till.

Köldmediet skickas genom ett fint munstyckeliknande insprutningshål med ett karakteristiskt viskande ljud till följd. På ett helt nytt vinkylskåp är insprutningshålet ganska smalt och behöver ha en inkörningsperiod på några månader efter inköpet.

Under inkörningssperioden kommer du att uppleva att ljudet är lite högre. Det kommer dock att avvta allteftersom.

Vad kan jag göra?

Det är svårt, ja nästan omöjlig att tillverka ett helt ljudlöst vinkylskåp. Å andra sidan är det en hel del du kan göra i förhållande till var ditt vinkylskåp står placerat.

Om du placerar ett vinkylskåp med låg ljudnivå i ett överakustiskt rum kommer det med största sannorlikhet inte uppfattas som ett tyst vinkylskåp.

Hur du inreder ditt rum i form av möbler och mattor etc kan också förbättra akustiken i rummet avsevärt.

Rummets akustik

Det finns ingen tydlig definition på vad som är oväsen och vad som inte är. Det som för en person är ett behagligt ljud kan för andra vara mycket bullrigt och störande. Akustiken i ett rum har stor betydelse för ljudupplevelsen.

Inredningsmässigt idag föredrar vi stora ytor, rena linjer och hårda material. Vi använder oss inte så mycket av textilier i rummen. Om man har valt denna inredningsstil kan det vara en god idé att titta extra noga på vinkylskåpets ljudnivå.

Om du ska bygga nytt hus kan det vara en bra idé att tänka över akustiken i ditt nya hem. Din entreprenör eller en byggmarknad kan hjälpa dig med att finna de rätta byggmaterial.

Klapp testet är ett bra sätt att snabbt få en uppfattning av hur akustiken är i ett rum. Klappa högt i rummet och lägg märke till hur mycket efterklang det ger. 

Tips från vinkylsexperten Lars

Slutligen har vi också några bra tips om hur du bäst placerar ditt vinkylskåp. Några av tipsen är allmänna, medan andra är mer specifika.

Eksportchef från vinkylskåpsproducenten PeVino, Lars Gorm, blir ofta frågad om hur mycket en vinkyl låter.

Han har stor erfarenhet av att ge råd till kunder när det gäller köp av vinkylskåp.

Hur mycket låter en vinkyl i köket?

Enligt Lars Gorms erfarenhet står ca. 85% av alla sålda vinkylskåp i köket, ofta inbyggda i existerande köksmoduler. 

Vissa vill ha ett vinkylskåp för inbyggnad, andra vill ha ett integrerat vinkylskåp. I det sistnämnda fallet kan köksmodulerna bidra till att minska bullret avsevärt. Ett inbyggt vinkylskåp och ett integrerat vinkylskåp är två olika saker.

Ett integrerat vinkylskåp integreras i köksskåpet medan ett vinkylskåp för inbyggning har samma bredd som en köksmodul och kan därför ersätta en av sektionerna i ditt kök. 

Underlag och luftcirkulation

Det är viktigt att vinkylsskåpet står lodrätt och helst inte på ett klinkergolv. Lars rekommenderar också att man placerar skåpet på ett ljudabsorberande underlag, t.ex. en gummimatta eller en tjock golvmatta.

Sist men inte minst är det viktigt att se till att det finns luft runt vinkylskåpet, framförallt på baksidan. Ju svårare det är för skåpet att göra sig av med värmen, desto mer behöver skåpen arbeta för att producera kyla.

Samma råd gäller för fristående skåp. De resterande 15 procenten av Lars kunder som inte har vinkylskåpet i köket föredrar rum såsom tvättstuga, bod eller källare.

Om du väljer en sådan plats försvinner problemet och utmaningen med ljud och dålig akustik nästan av sig själv.

Exempel på rum med sämre akustiska förutsättningar:

 • Stora rum med högt i tak
 • Rum med minimalistisk inredning
 • Rum med stora fönster
 • Rum med hårda ytor som kakel, glas, sten och tegel väggar

Hur kan man kan förbättra akustiken i ett rum:

 • Täcken, tjocka gardiner och annan tjock textil som absorberar ljud
 • Möbler, målningar och dekorativa föremål som dämpar efterklangen 
 • Ljudabsorberande isolering för nybyggen och renovering, särskilt i rum med högt i tak

Exempel på hur man kan minimera ljud från vinkylar:

 • Placera skåpet på en vibrations- och stötdämpande underlag
 • Ställ vinkylskåpet lodrätt
 • Se till att det finns tillräcklig luft runt skåpet

 

Vi hoppas att ni  här har fått hjälp med era frågor angående ljud från vinkylskåp.

 

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 

 


Kommentar(er) 2

 • Amanda Shahin
  Amanda Shahin

  Hej Johan, Tak for din kommentar. Du er meget velkommen til at sende os en mail på: info@wineandbarrels.com, så kan vi hjælpe dig videre med dine spørgsmål. Rigtig god dag. Mvh. Amanda - Kundeservice.

  Svar

 • Johan
  Johan

  Hej, Mitt skåp FZ414W låter ..45-46 decibel. När kompressor slår av klonkar det till ordentligt. Ren pina. Något tips? Johan

  Svar

Skriv din kommentar