Tjuvstart på rosésäsongen

Skapad den

Tjuvstart på rosésäsongen

Sommaren närmar sig med härligt snabba steg och i det sammanhanget tar vi en titt på den ultimata sommardrinken, nämligen rosé. För det finns knappast något mer attraktivt och lockande en varm sommardag än ett fräscht, svalt och uppfriskande glas rosé under eftermiddags- eller kvällssolen? Men rosé finns naturligtvis i olika varianter, och det är bl.a. det vi ska titta närmare på. Helt lågpraktiskt kan det dock ha sina fördelar att först dyka ner i vad rosé faktiskt är, för trots vad det danska TV-programmet Rytteriet säger för sanningar, så är det inte bara rödvin och vitt vin som blandats!

 

Påminner rosé mest om rödvin eller vitt vin?

Där förvirringen kan uppstå, är om rosé påminner mest om rödvin eller vitt vin. Smakmässigt och förvaringsmässigt kan man säga att det påminner mest om vitt vin, eftersom rosé ska drickas kallt, men rent tekniskt görs alltid rosé på blå druvor AKA rödvinsdruvor. Druvorna pressas, varefter druvskalen snabbt tas bort ur musten innan macerationen, så att vinet endast får minimalt med färg från skalen. På samma sätt sitter druvskalen kvar längre hos rödvin, vilket bidrar till att ge den rödaktiga och mörkare färgen. Med rödvin kan skalen även få ligga kortare eller längre tid, vilket bl.a. medverkar till att bestämma den slutliga färgen på det röda vinet. 

En annan bra tumregel när det kommer till rosé är att det faktiskt är motsatsen till orangevin. Orangevin handlar om en grön druva (dvs. vitvinsdruvor), som får ligga längre med musten under macerationen, och därmed resulterar i vita viner med mörkare färg = orangevin. 

Eftersom rosé görs på rödvinsdruvor kan rosé i teorin finnas i alla rödvinsproducerande länder, och det gör den faktiskt även om det finns mer i vissa länder, särskilt Frankrike men även Italien och Spanien, än t.ex. USA, Australien eller Sydafrika.

Rosé bär prägel av land/område

Liksom med röda och vita viner så präglas rosé såklart av vilket land/område/terroir de kommer ifrån och varierar såklart även i smak beroende på typ av druva. Dvs. en rosé gjord på ren Pinot noir kommer att smaka markant annorlunda än en gjord på Tempranillo eller Zinfandel. I teorin används alla druvsorter till rosé, men det finns definitivt druvor som är vanligare i rosévärlden. De mest populära är Grenache / Garnacha, Pinot noir, Sangiovese, Mouvédre / Monastrell, Tempranillo, Shiraz / Syrah, Montepulciano, Zweigelt och Cinsault, men om du stöter på en flaska rosé gjord på en annan druva ska detta inte betraktas som en varningslampa. Och som med röda och vita viner kan rosé förstås också bestå av blandningar av två eller flera olika druvor.

Mörk eller ljus Rosé?

Något som blicken och snacket ofta faller på när det kommer till rosé är färgen. Många svär vid den ljusa, rosa laxfärgade stilen, där en mörkare och rödaktig färg kan tyckas skrämmande, eftersom det kan leda tankarna till en sockersöt smörja. Det är också sant att de ljusare roséerna oftast är de fräschaste och mest uppfriskande, men en mörk rosé behöver inte vara söt per definition. Den mörka färgen kan också vara en indikation på att det är en kraftfull, djup och komplex rosé som behöver lite mat bredvid, och det är verkligen inte dåligt.

Kombinera din Rosé med maten

När det handlar om att kombinera rosé med mat finns det faktiskt fler alternativ än man skulle tro. Eftersom rosé är rikt på syra och frukt är det ett utmärkt tillbehör till rätter med starka kryddor eller mycket vitlök. Det kan till exempel vara en stark wokrätt eller den klassiska franska fisksoppan bouillabaisse. De mer eleganta roséerna passar även utmärkt till sushi, tapas bestående av salta och starka skinkor/korvar samt till en inte allt för fet grillad fisk. Har du fått fatt i någon av de sötare roséerna är det bara att plocka fram färska svenska jordgubbar, men strunta gärna i vispgrädden på 38%! 

Men låt det bara sägas en gång för alla: Rosé smakar bara alltid gott för sig själv, bara solen skiner.


 

 

 

 

Allt det läckra till ditt rosé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vintokig

Det här inlägget är skrivet av vår alldeles egna vinexpert Loui, som har sin dagliga rutin i vårt showroom i Hillerød.

Loui kommer kontinuerligt att dela med sig av sin stora kunskap om vinets förunderliga värld och vi vågar lova att det kommer att finnas något för både nybörjaren och den vana finsmakaren.

Är du sugen på mer vinnördande här och nu, kan du även dyka ner i vårt stora arkiv med tidigare artiklar.

 

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr