Därför sparar man vin

skapad den under

Därför sparar man vin

Vin är till för att drickas. Bara inte alltid genast. Om det inte finns en bra orsak att göra det. Och det finns det ofta.

Ungefär 97 procent av allt vin på marknaden har skapats för att drickas inom tre till fem år efter produktionsåret. En del mener, att den siffran är helt uppe på 99 procent idag. Oavsett vilket, så är det en mycket liten del av den enorma vinproduktionen, som mår bra av att ligga ner i flera år.

Vin är en av de eda livsmedelsprodukter, som kan ändra sig till det bättre genom ytterligare lagring efter produktion och försäljning. Även om vin är ett livsmedel, som kan bli fördärvat, kan komplexa kemiska reaktioner mellan sockerarter, syror, tanniner och syret i ett vin med tiden ändra dess aromatiska sammansättning och uttryck.

Vinet kan komma att smaka på et sätt, som endast lagring över tid kan frambringa. Det är vi många som tycker om, och därför sparar vi en del av våra viner.

Man vet aldrig

En annan väsentlig orsak till att spara sitt vin, är att man lyckligtvis aldrig vet när man står och ska använda en god flaska bubbel till exempel. Just precis bubbel är jo generellt noget man, precis som med utrustningen, ALDRIG får stå utan, men poängen här är, att det är praktiskt att ha ett litet lager med lite av varje.

Det är skönt att ha ett urval av vardagsviner redo att bli öppnade. Det är en god idé med ett brett urval, om man inte riktigt vet, vad menuen består av, eller om man är nyfiken på att smaka mycket olika viner för att utvidga horisonten.

Även om de flesta viner är menade för konsumtion inom fem år, innebär det inte att det ska drickas genast. Många flaskor inom detta segment kommer fortfarande att utveckla sig inom denna tidsram. Det är faktiskt ganska kul och lärorikt att följa en låda på 6 eller 12 flaskor av samma vin över en period på tre till fem år. Smaka på en flaska var tredje-fjärde månad och följ utvecklingen. Ett sådant experiment kan man lätt utföra med flaskor för 80 till 100 kronor. Fråga din vinhandlare om viner, som kan rekommenderas till en sådan lek.

Långtidslagring – ett långsamt projekt

När det kommer till långtidslagring, där flaskorna ligger i längre tid än fem år, så har vi att göra med flaskor i ett högre prisläger och av en högre kvalitet än konsumentvinerna, som kommer att bli dåliga eller bara ointressanta och förlora all smak efter så lång tid.

Det är en kul övning att följa ett vins utveckling, men här är perioden mycket längre. Och igen är det en riktig god idé att alliera sig med sin vinhandlare för att hitta viner, som kommer att belöna dig för tålamodet.

Der är något helt speciellt med att smaka en gammal flaska vin. Förutom den närmast mytisk-romantisk-andäktiga aspekten med att smaka något, som är så gammalt, så smakar ett gammalt vin bara helt annorlunda än ett ungt vin. Dessutom känns det nästan som om att flaskan är gratis, om du köpte vinet för tio år sedan. Det beloppet är ju för länge sedan glömt och avskrivet.

Det roligaste är att kombinera de två sätten att spara vin på. Man vet aldrig när det kan uppstå ett tillfälle att öppna en god gammal flaska med en god gammal vän.

 

Önskar du att långtidsförvara vin, som du sätter pris på, rekommenderar vi att du förvarar vinet i ett vinskåp för ändamålet. Har du en källare utan för mycket ljus - och gärna med lite fukt - kan du lika bra använda en av våra vinställ

 

Skål och ha så trevligt.

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr