Hem

Älska vin

5 tips om vin till maten

De flesta känner nog till situationen.

Du sitter på en trevlig restaurang, du har bestämt dig för kvällens meny och allt du behöver är ett gott glas vin.

Men sedan börjar paniken sprida sig. För vilket vin är bäst för piggvar? Och tycker sommeliern att jag är helt novis om jag väljer något annat än ett fylligt rött vin till min biff?? HJÄLP!

I verkligheten finns det inga felval när man ska matcha kvällens meny med precis rätt glas vin. Tycker du att vinet passar bra till maten? Okej, då är det en bra match. Det är det faktiskt inte längre. Men när det är sagt så finns det några tips som kan vara bra att tänka på när du sitter bredvid ovan nämnda sommelier. Vi har samlat 5 st till dig.

1. Matcha med den dominerande smaken

Det klassiska sättet att matcha vinet till din mat är att utgå från köttet eller fisken som du ska äta. Det är i och för sig inget fel med det heller, men du kan också välja att fundera över vilken smak som är den dominerande i rätten. Det är klart att huvudingrediensen har inflytande på rättens smak, men ganska ofta har såsen eller tillagningsmetoden lika mycket att säga.

2. Smakernas intensitet måste vara i balans

Det är en bra tumregel att intensiteten i vinet ska kunna matcha intensiteten i matens smak. Du är därför på god väg om du väljer ett lätt vin till lätt mat, ett fylligt vin till tyngre mat etc. Denna balans mellan vin och mat ger sinnesro till både själ och smaklökar.

En annan bra regel att komma ihåg när man matchar mat och vin är "sötma med sötma". Detta kan vara självklart i förhållande till efterrätter, men det gäller faktiskt även förrätter och varmrätter. Det finns till exempel en anledning till att många danskar föredrar Amarone till julmiddagen eller Ribera del Duero till lamm. Sötman i vinet komplimenterar julens söta tillbehör i form av rödkål, brynt potatis, rödvinbärsgelé och vad som helst som råkar stå på julbordet.

3. Vitt till fish och rött till kött? Ja, men inte alltid!

Ett glas vitt vin till fisken och ett glas rött vin till biffen. Låter detta som något du har hört förut?

Det finns säkert en bra anledning till det, men det behöver inte alltid vara så.

Det är korrekt att rött vin passar bra till rött kött, men det behöver inte nödvändigtvis vara ett starkt, fylligt eller tungt rött vin, för detta beror såklart på köttsort. Kalvkött är till exempel betydligt lättare och sötare i smaken än nötkött, precis som det är stor skillnad på fågel. Pinot noir från Bourgogne är alltid en säker hit med kyckling, men har sällan tillräckligt med kropp och vikt för t.ex.



Det som konkret och tekniskt gör rött vin till ett bra sällskap till rött kött är tanninerna/garvsyran, alltså det som gör att rödvinet känns torrt i munnen. Tanninerna går in och angriper proteinerna i köttet och skapar en perfekt symbios. Detta är anledningen till att Barolo alltid passar bra till rött kött men ofta kan verka lite för våldsamt som ett fristående vin.

4. Geografi kan hjälpa dig

Det är vanligtvis ingen slump att viner från ett visst land eller region passar bra till det lokala köket. Detta har man tänkt på sedan tidernas gryning, när druvorna planterades. Därför kan man ofta utgå från det lokala/nationella vinet till de två rätterna. Exempel är Barolo från Piemonte för tryffel, Malbec från Argentina för grill, amerikansk Zinfandel för grill med söta marinader.

5. Var modig!

Vad är det värsta som kan hända om du väljer ett vin som inte passar till din måltid? Tja, det är åtminstone inte världens undergång. Tvärtom, du har det nu bättre och har mer kunskap med dig nästa gång du ska matcha vin mot mat. Med andra ord, många bra upplevelser väntar dig om du är äventyrlig, modig och vågar tänka lite okonventionellt i ditt vinutbud.

Njut av!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.