5 tips om vin till maten

Skapad den

5 tips om vin till maten

De flesta känner nog igen situationen. Du sitter på en trevlig restaurang, har valt kvällens meny och så fattas bara ett gott glas vin.
Det är då börjar paniken sprida sig. HJÄLP! För vilket vin är det nu som passar bäst till piggvar? Och tror sommeliern att jag är helt nybörjare om jag väljer något annat än ett fylligt rött vin till min biff? 
Det finns faktiskt inga felval när det kommer till att matcha kvällens meny med det perfekta glaset vin. Tycker du att vinet passar bra till maten? Okej, då är det en bra match. Svårare är det faktiskt inte. Men när det är sagt så finns det några tips som kan vara bra att tänka på när man sitter bredvid ovan nämnda sommelier. Vi har samlat 5 av dessa åt dig.

 


1. Matcha med den dominerande smaken

Det klassiska sättet att matcha vinet till din mat är att börja med köttet eller fisken som du ska äta. Det är i och för sig inget fel med det heller, men du kan också välja att fundera över vilken smak som är den dominerande i rätten. Huvudingrediensen påverkar självklart smaken på rätten, men ganska ofta har såsen eller tillagningsmetoden lika stor betydelse. 

2. Smakenes intensitet måste vara i balans

Det är en bra tumregel att intensiteten i vinet ska kunna matcha intensiteten i matens smak. Du är därför på god väg om du väljer ett lätt vin till lätt mat, ett fylligt vin till tyngre mat o.s.v. Denna balans mellan vin och mat ger sinnesro i både själ och smaklökar.

En annan bra tumregel när man matchar mat och vin är "sötma med sötma". Det kanske ger sig själv i förhållande till efterrätter, men det gäller faktiskt även förrätter och varmrätter. Kombinationen sötma och hetta är annars än väldigt populär kombinatioin. Hettan i maten dämpas av sötman i vinet och syran i vinet ökar. Detta innebär att du får mildare mat och ett vin med högre syra. Därför är en Riesling Spätlese det perfekta valet till Asiatisk och Mexikansk mat.

3. Vitt till fisk och rött till kött? Ja, men inte alltid

Ett glas vitt vin till fisken och ett glas rödvin till biffen. Låter det som något du har hört förut?

Det är sant att rött vin passar bra till rött kött, men det behöver inte nödvändigtvis vara ett starkt, fylligt eller tungt rött vin, för detta beror såklart på köttsort. Visserligen behöver en röd biff typiskt sett ett fylligt rött vin, men det kan absolut fungera att välja ett lättare rödvin till rätter med till exempel tonfisk. Det är här idén om rättens dominerande smak kommer in i bilden igen. Såsen fisken serveras med kan till exempel öppna upp för ett lättare rödvin som Pinot Noir eller Beaujolais.

Kalvkött är till exempel betydligt lättare och sötare i smaken än nötkött, precis som det är stor skillnad på fågel. Pinot noir från Bourgogne är alltid en säker hit till kyckling, men kommer sällan att ha tillräckligt med kropp och vikt för t.ex. anka.

Det som just gör rött vin till ett bra sällskap till rött kött är tanninerna/garvsyran, alltså det som gör att rödvinet känns torrt i munnen. Tanninerna går nämligen in och angriper proteinerna i köttet och skapar en perfekt symbios. Det är därför Barolo alltid passar bra till rött kött men kan ofta verka lite för våldsamt som fristående vin.

 

4. Geografin kan hjälpa dig

Nu blir det nog en smula romantiskt, men inte desto mindre är mat och vin från samma land och region ofta en bra match. 

Detta är ofta inte en slump när viner från ett visst land eller region passar bra till det lokala köket. Detta har man nämligen tänkt på när druvorna planterades, i tidernas morgon. Därför kan man ofta börja med det lokala/nationella vinet till de klassiska landsrätterna. Ett par exempel är Barolo från Piemonte till tryffel, Malbec från Argentina till grillat, amerikansk zinfandel till grillat med söta marinader eller Boeuf Bourguignon och Pinot Noir från Bourgogne.

5. Var modig!

Vad är det värsta som kan hända om du råkar välja ett vin som inte passar till din måltid? Tja, det är åtminstone inte världens undergång. Tvärtom är du nu bättre förberedd, och har mer kunskap med dig nästa gång du ska matcha vin till maten. Med andra ord, du kan vänta dig många bra upplevelser om du är äventyrlig, modig och vågar tänka lite okonventionellt i ditt val av vin.  

 

 

 

 

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

\