Så blir du klokare på vin

skapad den under

Så blir du klokare på vin

Guider, guruer och guldgruvor

 

Det är omöjligt att veta allt om vin och detaljeringsgraden är oändlig, om du fortsätter att söka ny kunskap. Medier, guider och guruer kämpar tillsammans med förhandlarna om din gunst.

När man går från att vara konsument och njuter av vin, där favoritprodukten är den där ”Ad Libitum” eller tre för 100,- till att få aptit på mer, så är det härligt, att det finns så otroligt mycket kunskap att hitta därute.

 

Det finns så mycket vinlitteratur, så även detta försök på att anteckna ett par bra konkreta rekommendationer lätt drunknar i havet. Men vi kastar oss ut i det och ger ett par bra tips från oss.

 

Startpaketet

Ett bra ställe att börja som nybörjare är att anskaffa sig en bra vingrundbok. Det finns massor av information online, men en bra analog bok är ett riktigt bra sätt att bli introducerad till ett nytt ämne på.

 

Ämnet är så brett och stort, att det är mycket förnuftigt att en redaktion har redigerat och utvalt ut från kriterier om relevans och nyttovärde för läsaren.

 

En allround grundbok om vin, du kan sitta och bläddra lite i och läsa utvalda avsnitt. Alltså en fackbok, som introducerar dig för alla de mer basala sakerna, som hur vin överhuvudtaget produceras, vilka faktorer i tillkomsten, som har inflytande på smaken, druvsorter, vinområden och de olika typer av vin, som finns.

 

Bra grundböcker

Där kan vi bland annat starkt rekommendera Atlas över världens viner av Hugh Johnson och Jancis Robinson. Den är på 400 sidor och en mycket generaliserande bok, som får med lite av allt. Den finns det många goda timmars läsning i för de omkring 500 kronor den kostar.

Det finns också godis att hitta i det encyklopediska mästerverket Oxford Vinlexikon af Jancis Robinson.

När grundboken är på plats finns det plats att dyka längre ner. Det kan man göra i de mer områdesspecifika böckerna som Sören Franks Barolobok, Niels Lillelunds bok om Rhônedalen och i synnerhet Richard Juhlins ”En Doft av Champagne”.

 

Guider

Eftersom det i grund och botten kommer nya produkter minst en gång om året, när druvorna har plockats, kommer det oundvikligen också att uppstå behov för en ny guide, som presenterar vinerna efterhand som de kommer på marknaden. Här har vi två exempel på guider, som betraktas som de mest trovärdiga och som utkommer i analog form, även om flera av dem också finns online.

Italienska Il Gambero Rosso finns på engelska och italienska. Den är bibeln, som delar ut från ett till tre glas till tusentals italienska viner varje år. 

Ekvivalenten i Frankrike heter Le Guide Hachette des Vins och betraktas i Frankrike som det mest omutliga (av annonskronor, fina presenter och liknande) uppslagsverk. Utkommer tyvärr bara på franska.

Det finns en sann myriad av guider därute. Fråga din vinhandlare och dina vinösa bekanta om, var de hittar kunskap och provningsanteckningar.

 

Magasiner

Om du gärna vill inspireras genom att läsa magasiner, är det svårt att hålla sig till de svenska. Det finns visserligen några bra magasiner som på utmärkt vis skriver lite om vin, men ofta är det inte bara om vin. 

Dedikerade magasiner om vin på svenska är en sällsynthet, och de uppstår och går ner i vågor på ca. fem år. Ett nytt har dock precis kommit, och det ser lovande ut för Din Vinguide. Fyrtornet i den svenska vinmagasinvärlden är Vinbladet, som har existerat sedan 1992. Den har en mycket hög akademisk nivå, på gränsen till det torra. Kan absolut rekommenderas till den hungriga nörden.

Der finns ett hav av bra vinmagasiner i de traditionellt stora vinproducerande länderna, men för att hålla oss i den generella publiken måste vi framhäva de engelskspråkiga magasinerna. Amerikanska Wine Spectator är en av de helt stora spelarna. Hög kvalitet, läcker lay out och en förkärlek för amerikanska viner och den stil, som ofta associeras med utländska viner.

I den andra ändan av smakspektrat hittar vi det klassiska engelska Decanter, som också har en hög akademisk nivå och läcker lay out. Här lutar smakspreferencerna dock mot det mer traditionellt europeiska.

 

Guruerne

Robert Parker Jr. står, om någon, som synonymen för en guru. Hans magasin The Wine Advocate har sedan 1978 bedömt all världens viner utifrån den berömda och beryktade skalan med 100 poäng. Det hela finns tillgängligt online via robertparker.com och är en stor källa till smakanteckningar och kunskap om vinproducenter från hela världen. Smaken och stilen är mot den fylliga och kraftiga sidan, även om Robert Parker själv har tagit ett steg tillbaka och överlåtit platsen till en grupp experter med lite mer rymliga och nyanserade preferenser.

Om Robert Parker är kungen, så har vi i det motsatta hörnet drottningen: Master of Wine Jancis Robinson. Hennes hemsida, jancisrobinson.com är också proppfull med smakanteckningar, men sidan är också en sann guldgruva av information och massor av nyheter. Poängskalan går till 20, medan stilen och smaken är klart klassisk europeisk.

 

Bägge hemsidor kostar omkring 700 kronor om året för fullt medlemskap, men om man menar det allvarligt, är det väl använda pengar.

Uppsummeringen måste därför vara:

För att få din grundkunskap på plats bör du köpa en bra grundbok eller två. Gå därefter genast vidare och fördjupa dig i mer geografiskt specialiserade böcker, allt efter önskan och behov.

För att hålla dig uppdaterad är de stora guiderna riktigt bra tillsammans med en prenumeration på en av de stora guruerna och/eller erkända medier. Det kan göras både analogt och digitalt. 

Slutligen finns bara denna simpla trestegsraket kvar:

  1. läs
  2. smaka 
  3. är

 

Upprepa från nummer 1 till 3 och upprepa igen.

 

Ha så kul.

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr