Förvaring av vin - Så bör vin förvaras

skapad den under

Förvaring av vin - Så bör vin förvaras

Förvaring av vin

  1. Konstant temperatur mellan 10 och 16°C
  2. Fuktighet mellan 50 och 80 procent
  3. Bra ventilation
  4. Maximal skydd mot ljus (helst total mörkhet)
  5. Ingen vibrationer

Ro, stabil temperatur, mörker och jämn fukt är kodorden för optimal lagring av vin. Det kan göras många ställen.

Det väntar enastående smakupplevelser för den tålmodiga, när ett korrekt förvarat vin hälls i glaset.

Förutom själva smakupplevelsen är det också den härliga känslan av lätt dold stolthet och glädje, när man öppnar flaskan från ditt barns födelseår, som du har sparat till konfirmationen, firandet av en bra examen, bröllop eller kanske till och med ditt barns silverbröllop. Det sista skulle nog kräva ett noga utvalt portvin och att ditt barn är från en vällyckad årgang. Sett med en vinbondes ögon, naturligtvis.

Det är helt och fullt möjligt att dela sådana unika upplevelser med sin omgivning. I grund och botten är det inte speciellt kompliceret att spara vin. Det handlar mest om fred och ro.

Optimala förhållanden

Alfa och omega när det gäller lagring av vin och vinförvaring är stabilitet och ro.

Om vi ska se omvänt på det, är det värste stället i hemmet att placera sitt sparvin, i köket ovanpå skåpen, dit värmen från matlagning och kylskåpet stiger. Det har de flesta köksdesigners så småningom också lärt sig.

Vinets största fiende är syret i luften. Om korken torkar ut och inte håller tätt, riskerar man att syret tränger in till vinet och bryter ner det. Därför lägger man flaskorna ner vid längre tids förvaring. Flaskor med skruvpropp kan förvaras i vilken position som helst.

Kallt, vått och mörkt

Temperaturen är optimal omkring 12-16°C. Vid hög temperatur utvecklar ditt vin sig snabbare och omvänt vid låg temperatur. Minus 10°C och plus 35°C är de absoluta yttre extrema gränserna, där vinet tar allvarlig skada av långvarig förvaring.

Det ska vara mörkt, så ofta är det en god idé att låta flaskorna ligge i emballager som presentaskar, papp- eller trälådor för att skydda mot ljus.

En hög luftfuktighet är bra, och den ligger ideellt omkring 65-75%. Om det blir för torrt, riskerar korkarna att torka. Den enda omedelbara nackdelen med för hög luftfuktighet är att etiketterna riskerar att bli fula och därför svåra att sälja. Ett fint litet tips är, att man kan spruta ett lager hårlack över etiketten.

Och så är det viktigt med ett minimum av skakningar vid vinförvaring, så om du bor vid sidan av en tågbana eller på en husbåt, är det kanske värt att överväga om din vinsamling till långtidsförvaring skulle bo ett annat ställe.

Grotta eller skåp

Dessa förhållanden i perfekt kombination hittas bäst i en grotta under ett berg, och är rätt sällsynta. Men mindre kan lyckligtvis också klara det. Dessutom är vin tuffare, än vi har tendens att gå och tro. Så, bara lugn. Det ska nog ordna sig.

Har du tillgång till en lokal eller kanske till och med en källare, är du bland de lyckliga, som kan inreda en äkta vinkällare med vinhyllor och allt.

Alternativt kan du överväga att anskaffa dig en vinkyl, som ger dig perfekta lagringsförhållanden på få kvadratmeter. De fås i många storlekar och priser. Gemensamt för dem är, att du kan spara ditt vin vid stabil temperatur i din lägenhet på femte våningen, om det behövs.

Det finns vinskåp, där du kan styra luftfuktigheten och lagra ditt vin i två temperaturzoner. Det sista är skönt, om du använder ditt vinskåp till att servera vin från direkt. På så vis är dina vita viner, bubblor eller roséviner på de översta hyllorna alltid perfekt tempererade till exempelvis 7°C., när du ska använda dem, medan resten av dina viner ligger på undervåningen och myser vid 15°C.

Vi hoppas att du får lust att experimentera med ditt tålamod och börja lagra dina viner i längre tid. Det kommer du att bli belönad för.

Lycka till och skål!

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 

P.S. och varning:

Nördhörnan av det absolut mest nördiga slaget

Det finns lättare revolutionerande teorier om, huruvida lagring av vin borde ske i en lätt uppåtlutande position så både vin och luftbubbla är i kontakt med korken. Korken kommer fortsatt att vara fuktig, men luften, som kommer att utvidgas och dras ihop på grund av eventuella temperatursvängningar, tränger nu ut genom korken istället för vinet.

Om flaskan ligger helt vågrätt kommer luftbubblan att vara för långt borta från korken i tillfälle av temperaturstigningar, och därmed kommer det att vara vinet, som tränger ut genom korken. Det finns det många exempel på från exempelvis dessertviner med sockersmet omkring kapseln på flaskan. När temperaturen faller, skapas ett vakuum i flaskan och syre tränger in genom korken. Syre är som känt vinets fiende nummer ett, och om syrenivån blir för hög i en flaska som följd av stora och ofta förekommande temperatursvängningar, kan det vara mycket skadligt.

De fleste hyllproducenter är ännu lyckligt ovetande om denna teori, men om din källare upplever stora förändringar i temperaturen (+/- 10°C), kunde det vara en god idé, att sätta en liten kil under vinhyllan för att luta den i den (nya) riktiga vinkeln.

Jeg  har dock personligen aldrig haft problem med otäta flaskor i min vinförvaring, och min källare kan lätt kasta tio grader från sommar till vinter.

Ursäkta att jag störde.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar