Vintokig: Barolo - Kungars vin

Skapad den

Vintokig: Barolo - Kungars vin

Kungars vin. Inget mindre. Det är ryktet som detta vackra vin från norra Italien har fått och därför är det ett måste för varje vinälskare att veta mer om detta majestätiska och komplexa vin.

 

Vad är Barolo?

Svaret på detta är mer komplext än man kan tro, och det beror på att Barolo kan representera och betyda flera saker. Först och främst är Barolo ett område i Piemonte, som ligger i norra Italien vid foten av Alperna mot Schweiz och har Turin som största stad. Dessutom är Barolo också namnet på en stad som ligger cirka 74 km söder om Turin och alltså fortfarande en del av Piemonte. Slutligen är Barolo också en allmän term för ett rött vin gjort på druvan Nebbiolo, som per definition endast kan erhållas i Piemonte, och det är denna term som vi utgår från här. Med andra ord, om du läser detta medan du smakar på ett glas rödvin upphällt från en flaska märkt Barolo, är du på rätt väg.

Det är dock viktigt att betona att Piemonte också är hem för andra typer av viner som Barbera och Dolcetto, precis som Nebbiolo-druvan också används för att göra de lättare och fruktiga Nebbiolo-vinerna och de mer eleganta och feminina Barbarescos.


Nebbiolo-druvan kännetecknas bl.a. av dess mycket tjocka skal, vilket bidrar till den enorma mängd garvsyra (tanniner) som alltid kännetecknar en Barolo. Ta sedan hänsyn till lagstiftningen för en alkoholhalt på minst 13,5% (och oftare 14,5-15%) och du kommer att inse att vi har att göra med en extremt komplex, kryddig, tung och kraftfull sak. Med det sagt, så kan en Barolo lätt präglas av mycket elegans och silkeslen frukt, som man känner igen från Bourgogne.


Traditionalister VS modernister


Som med många kungar och andra positioner vid hovet har det utkämpats (om än inte dödliga) så åtminstone intensiva strider om vad den verkliga Barolo består av. Rent allmänt skiljer man på traditionalister och modernister, och en flaska Barolo kan variera mycket i smak beroende på vilken av de två skolorna den representerar.

En av skillnaderna mellan de två stilarna är längden på macerationen (hudkontakt). Traditionalister använder en kortare period på upp till åtta dagar, medan modernister kan använda upp till sju veckor. Det senare ger högre alkohol och mer tanniner, så du har att göra med betydligt mer komplexa viner.


En annan punkt där de två stilarna skiljer sig åt är fatlagring. Hos traditionalisterna är det tradition att använda stora, begagnade fat (även kallade tonneaux) på 500-600 liter, medan modernisterna i större utsträckning arbetar med begagnade franska fat (barriques) på runt 225 liter. Skillnaden är att mindre fat ger mer smak av fat, vilket kan låta paradoxalt, men det beror på att vinet på små fat har mer kontakt med träet på grund av det begränsade utrymmet. Typiska kännetecken för små och nya fat är att de i större utsträckning avger smak- och dofttoner av bland annat trä och vanilj, där använda fat tillför toner av de tidigare vinerna som har åldrats på samma fat. Gemensamt för båda stilarna är dock att vinet lagras i minst 1,5 år enligt italiensk lag.

God att lagra, god att äta

På grund av Nebbiolodruvans tjocka skal och i kombination med den relativt långa lagringen på fat är Barolo ett av de viner i världen som lagras bäst. Faktum är att en bra Barolo från de bästa årgångarna kommer att toppa först efter tio år, och även om detta kan låta som en lång tid, så underlättas det lite av att italiensk lag säger att Barolo först får släppas tre hela år ( rån 1. januari) efter skördeåret.

Eftersom Barolo därför helt naturligt åldras lite innan den öppnas, kräver det också att den öppnas allt från en till fyra timmar före servering (igen beroende på årgång), precis som den inte får drickas för varmt, eftersom det kan leda till en lite för våldsam upplevelse i munnen. Det är inte ovanligt att en Barolo ändrar smak och karaktär under den första timmen i glaset, eftersom den kommer att stiga i temperatur och utsättas för mer luft. Serveringsmässigt är det bäst med stora Bourgogne-liknande glas och optimalt vid 15-16 grader.


Ur gastronomisk synvinkel erbjuder Barolo både möjligheter och begränsningar. De starka tanninerna och den höga alkoholprocenten gör att många rätter måste överges, eftersom endast få matinslag hänger med. När du däremot prickar in den perfekta rätten har vi att göra med några av de bästa råvarorna på planeten, där det italienska köket verkligen får glänsa.


Det kräver som sagt sin rätt för att kunna hänga med Barolo och rött kött blir ofta en säker vinnare, eftersom tanninerna i vinet kommer att angripa proteinerna i köttet och skapa en symbios. Och med rött kött är det inte nödvändigtvis bara en stek på grillen, utan också mer komplexa och djupa rätter som en gryta med mycket mörk sås och kryddor. Men har du nu en god biff bör du göra dig själv tjänsten att lägga några skivor foie gras och lite färsk tryffel (gärna vit tryffel från Piemonte) på toppen bara för att det ska bli så dekadent som möjligt!

Generellt sett är Barolo helt okej med tunga och feta rätter, som skapar en motpol till den ökade mängden alkohol. I Piemonte skulle detta typiskt exemplifieras i något fett nötkött som slängs i mjöl, bräseras och sedan puttrar i några timmar i Nebbiolo. Vill du äta ost till din Barolo kan både parmesan och comté rekommenderas.

 

 

 

 

Hitta läckra och inspirerande italienska tillbehör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vintokig

Det här inlägget är skrivet av vår alldeles egna vinexpert och kommunikationsspecialist Loui, som har sin dagliga rutin i vårt marknadsavdelning i Hillerød.

Loui kommer kontinuerligt att dela med sig av sin stora kunskap om vinets förunderliga värld och vi vågar lova att det kommer att finnas något för både nybörjaren och den vana finsmakaren.

Är du sugen på mer vinnördande här och nu, kan du även dyka ner i vårt stora arkiv med tidigare artiklar.

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr