6 goda råd innan du köper en vinkyl

Skapad den

6 goda råd innan du köper en vinkyl

 

Vilken vinkyl ska jag välja?

Hur väljer du den bästa vinkylen? I grund och botten handlar det om vilken vinkyl som är bäst för dig och dina behov. Om du till exempel behöver ha serveringsklart vin liggande för dina gäster kan en vinkyl med två zoner kanske vara att föredra framför en vinkyl med bara en zon. Det är också en bra idé att fundera över var din vinkyl ska placeras. Och hur är det nu med energiförbrukningen? Här får du sex goda råd för att välja den bästa vinkylen.

Hur många kylzoner ska min vinkyl ha?

När du är på jakt efter den bästa vinkylen för just dina behov är antalet zoner i vinkylen något att tänka på. Om du vill använda vinkylen till mognad och långtidsförvaring av vin kan det bästa valet vara en vinkyl med en zon, eftersom de flesta viner mognar optimalt vid en stabil temperatur på 12-14 grader Celsius. Det gäller både rött vin, vitt vin, mousserande vin och dessertvin. Vill du däremot ha serveringsklart vin liggande för dig och dina gäster kan det vara smart att överväga en vinkyl med två zoner. I en vinkyl med två zoner kan den ena zonen ställas in på att vara kallare än den andra, vilket ger dig möjlighet att t.ex. ha vitt vin och mousserande vin liggande i kylskåpet vid 6-8 grader Celsius, samtidigt som dina rödviner ligger vid 14-16 grader i den andra kylzonen.

Var kan man placera en vinkyl?

Generellt sett finns det tre sätt att placera din vinkyl. Dessa är fristående, inbyggda eller integrerade.

En fristående vinkyl kan, som namnet antyder, placeras fritt på golvet. Detta är det vanligaste sättet att placera en vinkyl och den absoluta majoriteten av alla vinkylar på marknaden kan placeras på detta sätt. Det är viktigt att du ser till att det finns ett par centimeter luft på var sida om vinkylen så att vinkylen kan göra sig av med värmen.

En vinkyl för inbyggnad ger dig möjlighet att ersätta en vanlig köksmodul med en vinkyl. Väljer du att köpa en vinkyl för inbyggnad är det viktigt att du väljer en som är förberedd för det. Vanligtvis betyder det att vinkylen ska ha ett insug vid sockeln. Som med en fristående vinkyl ska en vinkyl för inbyggnad ha möjlighet att bli av med överskottsvärme, vilket innebär att det ska ha minst ett par centimeters fritt utrymme från vinkylens toppskiva och upp till undersidan av bordsskivan. Det är också viktigt att det finns luft på baksidan av vinkylen.

En integrerbar vinkyl är gjord för att kunna integreras i en befintlig köksmodul, vilket är en riktigt snygg lösning i ett modernt kök. Vinkylens dörr har samma bredd som köksmodulen för att täcka köksskåpets sidor, medan resten av vinkylen är smalare så att den passar in i den befintliga köksmodulen. Precis som med de två andra typerna av vinkylar är det viktigt att den varma luften kan komma bort från den integrerbara vinkylen. Framför allt är det viktigt att luften kan sippra ut baktill och uppåt för fri passage längst upp i skåpet. Se också till att du har ett luftintag i botten av köksskåpet, t.ex. genom att installera ett galler.

 

Hur stor ska min vinkyl vara?

Det är inte bara själva vinet som utvecklas över tid. Din vinsamling utvecklas också hela tiden och därför kan det vara en bra idé att köpa en vinkyl som rymmer framtida investeringar. Det kan ju vara så att man kommer att köpa ett par extra lådor av den där läckra Pinot Noir. Lyckligtvis finns vinkylar i dag i alla tänkbara storlekar, så det finns goda möjligheter att hitta en vinkyl som passar just din vinsamling. Kanske har du några konkreta fysiska mått i det rum din vinkyl ska stå i, som kan begränsa vilken vinkyl du ska välja, men det är också en bra idé att fundera på hur många flaskor du behöver förvara i din vinkyl. Inte bara nu, utan även i framtiden.

 

 

Så minskar du bruset från din vinkyl

Liksom med alla vitvaror låter en vinkyl lite. Lyckligtvis blir vinkylskåpstillverkarna hela tiden bättre på att minska bruset från sina vinkylar, så utmaningen med buller från en vinkyl blir allt mindre. Det finns dock särskilt tre saker du kan göra själv.

Så minskar du vinkylens energiförbrukning

De flesta tillverkare av vinkylar blir lyckligtvis också allt bättre på att minska vinkylarnas energiförbrukning (och därmed även din elräkning). Man kommer dock inte undan att en vinkyl drar ström. Hur mycket ström den förbrukar beror på flera saker. Ju enklare en vinkyl kan bli av med värmen baktill eller åt sidorna, desto mindre måste skåpet arbeta för att kyla. Som den uppmärksamma läsaren nog märker är möjligheten att bli av med luft och luftcirkulation generellt ett återkommande tema när du har med vinkylar att göra. För att minska energiförbrukningen för din vinkyl kan du också undvika att placera vinkylen på golvvärme eller direkt intill en radiator.

Vilken design ska vinkylen ha?

Det säger sig nästan självt att huvudsyftet med en vinkyl är att dina dyrbara flaskor ligger tryggt och bra, men därför får ju vinkylen gärna se lite läcker ut, eller hur? Vinkylar finns med en mängd olika snygga detaljer, från olika färger till olika typer av ljus och hylltyper. Vinkylar från varumärken som Eurocave och Pevino är bland de yppersta när det gäller häftiga funktioner och kvalitet, men även varumärken som danska Cavecool ger dig många läckra detaljer för pengarna.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr