Snabb nerkylning av ditt vin

skapad den

Snabb nerkylning av ditt vin

Här får du fyra tricks till snabb nerkylning av din öl, ditt vin eller läsk.

Dert finns visst ingen ursäkt för att inte ha upptäckt, att det svenska sommarvädret är lite varmare än ifjol. Redan första juli rundade vi 34 sommardagar i 2018, vilket er dubbelt så många som de 17 sommardagar hela 2017 bjöd på.

Med denna varma och läckra sommar kan det vara svårt att alltid ha fräscha nerkylda drycker redo. Kadensen i försyningslinjen kan lätt komma upp i en hög växel, när behovet av en läckert tempererad rosé eller vitt vin er så konstant, som tillfället är just nu.

Därför har vi funnit fyra vildmarks-överlevningsaktiga lifehacks, som kan hjälpa dig och dina vänner. Men först och främst ska du se den optimala lösningen, som sätter ett effektivt stopp på alla akuta nerkylningsproblem.

Ismaskinen, som räddar din dag

Den optimala snabba nerkylningen innehåller alltid istärningar. Om inte påsarna och formarna i din frys kan följa med, kan man drömma om en istärningsmaskin.

Normalt är en sådan maskin svår att hitta i ett humant prisläge, och vi har länge letat med ljus och lykta efter en istärningsmaskin till ett konkurrenskraftigt pris.

Och nu har vi precis fått en sådan på våra hyllor, som uppfyller alla krav: snabb produktion, god kapacitet och ett superskarpt pris.

Caso tillverkar den, och du kan se den läckra istärningsmaskinen här.

Du skulle fråga för en vän

Låt oss för ett kort ögonblick säga, att det rent hypotetiskt uppstår den omedelbart otänkbara tänkta situation, där en du känner, har gått lite ner på utrustningen.

Eftersom man naturligtvis inte lämnar sina vänner i sticket, hjälper vi gärna med ett par survival-tips från den vinösa gröngölingsboken.

Om din vän har behov av en uppgradering av utrustningen, kan du alltid visa honom i vår riktning, så ska vi göra vårt bästa för att alla ska bli glada.

Nerkylnling av en flaska med en tidning

Tips 1: En våt söndagsblaska

Gör en tidning våt och packa in din vinflaska i den. Tvärtemot omedelbar logik ska du nu ställa den direkt i solen, som värmer upp tidningen. Energin till förångandet får temperaturen i flaskan att falla.

Efter en halv timme är din flaska sval.

Du kan också vara en bra scout och ha en kylmanchett liggande i frysen. Klar att spännas fast om en flaska oavsett om det är en hög och slank alsaceflaska eller en låg och knubbig champagneflaska.

Kyl vin snabbt med isvatten med salt

Tips 2: En hink saltvatten

Så har der den supereffektiva varianten, där du står med en ordentlig portion is, men är i tidsnöd. I en bra hink häller du vatten, istärningar och salt medan du rör runt. Ner med flaskan.

I en minut eller två vrider du den lite om sin egen axel utan att skaka den. Ja, alltså flaskan.

Saltet får isen att smälta og förångningsenergin sänker temperaturen i flaskan. Saltvatten har dessutom en lägre fryspunkt än sötvatten. Du har nu en sval flaska i loppet av ett par minuter eller tre. Blandingsförhållandet är sisådär cirka två msk. salt till en form istärningar och en halv liter vatten.

Till det ändamålet behövs en bra hink. Vi har en massa fina hinkar här. Vad sägs om denna extra stora ishink där du har plats till flera flaskor på en gång?

Nerkylning av en flaska vin med en våt strumpa

Tips 3: En storm i en strumpa

Det tredje tricket är som gjort för det svenska vädret. Om det blåser, och det gör det jo som regel, kan du hänga upp en flaska i en våt strumpa. Ju mera blåst, desto fortare kyls din flaska ner. Det tar omkring en halv timme, allt beroende på vädret.

Strumpor i rätt storlek måste du själv klara, men hur vore det med en strumpa eller två, som är skräddarsydda till en flaska?

De är till när du ska blindsmaka. Och det ska du testa, för der ligger otroligt mycket lärande i att smaka utan att känna till etiketten på förhand. Jag har skrivit en liten artikel om hvur du håller en bra vinsmakning.

Gräv ditt eget kylskåp

Tips 4: Autentiskt källarkall

Slutligen har vi old-school-metoden. Gräv ett fullständigt analogt hål på omkring en halv meter djupt, och du har en stabil temperatur omkring 12 grader. En hel meter nere är det fem grader året om. Nu börjar det att likna något av ett projekt, kan du nog se.

Vi närmar oss en riktig vinkällare. Och vinkällare tycker vi är det bästa i världen, bara av den orsaken, att man kan förvara sitt vin vid perfekt temperatur.

Efter två timmar på en halv meters djup och övertäckt med jord r dina flaskor klara för servering.

Om du inte har tid att först grävs ett hål och sedan vänta i två timmar, så kan våra vinkylarstavar med inbyggt fryselement till att sänka ner i själva vinet helt säkert hjälpa dig. Den är så smart, att kylelementet är monteret på en hällpip. Är det inte bara cool, eller vadå?

Så kyler du vin i frysen

Frysen kan användas, men passa på. Ett verkligt bra och effektivt trick till att kyla ner vin snabbt är att svepa in en flaska i en våt kökshandduk innan den åker en tur i frysen. Efter ca. 10 minuter är din flaska härligt kall, men du ska hålla ett öga på den.

Frysens minus 18°C är för kallt för en flaska vin som glömts därinne. En tumregel säger, att hälften av ett vins alkoholprocent motsvarar någorlunda vinets fryspunkt i minusgrader, således att en flaska vin med en alkoholstyrka på 13% fryser vid minus 6,5°C. Vid kraftig nerkylning av vin riskerar du att korken puffas ut, och att du får en vinös slush-ice blandat med glasskärvor i frysen.

Använd därför ett stoppur, till exempel i din telefon till att hålla koll på tiden.

Ta det vinkallt

Det som började med att vara ett sommarvärme-lyxproblem har nu blivit till lyx i sommarvärmen utan problem.

Det slutade med en fin överlevningsmanual till oss, som vill se till att våra gäster inte lider onödigt i den varma sommaren.

Totalt sex fina tips till att kyla ner ditt vin, din öl eller läsk på ett snabbt sätt har härmed vidarebefodrats.

Det allra bästa är naturligtvis att ha ett vinkylskåp med två zoner. Ett, som är fyllt med drycker vid helt perfekt serveringstemperatur.

 

Men det ved du ju redan, eller hur?

 

 

God sommer. 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar