Så serverar du ett gott glas vin

skapad den under

Så serverar du ett gott glas vin

Det finns ett trick eller två, som gör vinupplevelsen lite bättre. Här får du några tips från de professionella.

 

Vin är i grund och botten en kul vätska. Det kan till exempel ändra uttryck allt efter vilket glas, det serveras i. Det kan också löpande ändra uttryck allt efter hur länge den utsätts för syre.

Här är en liten basisguide till, hur du får ut den bästa smakupplevelsen av ditt vin. Det behöver bestämt inte kosta skjortan att få en himmelsk smakupplevelse.

Det bra glaset

Georg Riedel visade vinvärlden i mitten av 80-talet, hur stor skillnad det är på att smaka samma vin i olika glas. Riedel var den första glasproducenten som introducerade glas för olika ändamål i en hittills osedd detaljeringsgrad helt ner till druvsort och vinregion.

Den stora förvirring som kom av att det nu finns glas till Syrah eller Brunello di Montalcino ändrar inte på att Riedel hade en poäng. En affärsmässigt lönsam poäng visserligen, men om vi bortser från det, är valet av rätt glas inte desto mindre något som har stort inflytande på din smakupplevelse.

Du behöver inte ligga sömnlös över, att du inte har ett Hermitage-glas eller ett glas som passar till Alsacisk Riesling Grand Cru. Du kan också klara dig med mindre. Pröva dig fram och du kommer att upptäcka en skillnad. Se eventuellt här för inspiration.

Vin smakar bättre lättare kylt

Precis som andra drycker varierar i smak allt efter serveringstemperatur, så gäller det samma för vin. En del av de lysa och lätta florale noter undertrycks eller förstörs vid för kall eller varm servering.

Rödvin smakar bättre när den serveres mellan 12 och 18°C, lätta rödviner såsom pinot noir smakar bäst i den kallare änden av skalan. Vitt vin serveres bäst mellan 7 och 13°C med de spröda vita i den kalla änden och de fylliga med ålder och fat i den andra. Rosé serveras bäst omkring de 10°C. Vardagsbubbel (fint uttryck, inte sant?) serveras bäst mellan 4 och 7°C, medan champagne och bubbel av hög kvalitet visar sig från sin bästa sida när de serveras vid vitvinstemperatur.

Tips: Om du för det mesta dricker konsumviner, kan en lätt kyld temperatur sudda ut de flesta, lite sneda aromer. Servering av vin över 21°C kommer att få vinen att kännas mer spritaktig, eftersom alkoholen lättare avdunstar ju mer temperaturen ökas. 

Det finns vinkylar med två temperaturzoner. Det är ideellt, om du vill ha ett urval av röda och vita viner klara till servering.

Var bra på korkskruvsritualen

Det finns många olika korkskruvar, men servitörkorkskruven är den mest populära och utbredda. Dess funktioner är rätt lätta att räkna ut. Ner med spiralen och använd lyftarmen för att häva korken. Det är de små detaljerna som kan förvirra.

Sommelierer skär folien vid den nedre kanten av traditionella orsaker, eftersom folien tidigare gjordes av bly. Samtidigt reducerar man risken för att vinet droppar när man häller. Folieskärare däremot skär vid den översta kanten, och kan, allt efter smak, vara visuellt finare. Därför använder en del detta, när en flaska ska presentera sig snyggt.

Pricka korken lite vid sidan av mitten, eftersom det handlar om att ha centrum av korkskruvens spiral precis över mitten av korken. På så sätt är ditt korklyft mest skonsamt för korken, och du minskar risken för att korken smular.

Karaffen är ditt vins vän

Dekantering är något vi lätt glömmer, när vi serverar vin. Samtidigt har just dekantering den allra största positiva effekten på vårt vin. Den klassiska metoden är att hälla vinet på karaff i en timme, men en skål eller en gryta kan också klara uppgiften. Det samma kan en vindekantör klara, bara mycket snabbare.

Med undantag för verkligen gammalt röd- och vitvin, så finns det stort sett inga viner som tar skada av en tur i karaffen.  Så det blir snabbt en ”varför inte”-fråga. Vinet öppnar sig och blir mycket bättre från första klunken.

Hos viner i den prisbilliga änden, från 60 kronor och ner kan du stöta på obehagliga lukter av ruttna ägg eller kokt vitlök. Trots den svavelliknande lukten, har det inget med svavel att göra. Det är ett mindre fel i vinet, som beror på för lite näring till jästen under fermenteringen. Det ses speciellt vid alkoholisk jäsning i stor industriell skala. Dekantering kan mycket ofta få bort dessa illaluktande toner och göra vinet mer tillmötesgående. En del kallar det, att vinet bara ska ha lov att ”prutta”. Charmerande, eller hur?

Stanken av ruttna ägg kan också ibland avlägsnas genom att röra runt i vinet med en silversked. Det fungerar faktiskt.

Förvaring av rester

Låt oss bara för en gångs skull leka, att det finns något, som hedder rester. Vi kan säga att de kommer från en stor vinsmakning. Rent hypotetiskt, alltså.

Skadan är skedd, och dekanteringsprocessen är igang så snart du öppnar flaskan. Det enda vi kan göra är att begränsa ytterligare syretillförsel.

Syre är vinets fiende nummer ett. Därför är den absolut billigaste och enklaste metod att hälla över vinet på mindre flaskor för att därmed exponera den för en mindre mängd syre.

Det finns också pumpaggregat i många utföranden, och de kan vara ganska bra, om de förmår att sluta ordentligt tätt. De flesta viner kan, i en halvflaska eller med pump, hålla sig ett par dagar i kylskåpet eller vinskåpet, där den låga temperaturen medverkar till att försena vinets utveckling. Vinet smakar inte som när du öppnade den, men den är ofta helt drickbar.

Slutligen finns systemen, där en tung gas läggs som en skyddande hinna över vinets yta. Den mest utbredda och vällyckade utgåvan, Coravin, använder sig av ädelgasen argon, som skickas in via en nål genom flaskans kork medan man häller upp ett glas vin. Korken ska alltså aldrig ut ur flaskan.

Vinbarer, restauranger och entusiastiske vinälskare är generellt mycket glada för Coravin, eftersom man kan smaka ett glas av många olika och eventuellt kostsamma viner utan att nödvändigtvis behöva tömma flaskan genast.

Så alltså, det finns flera metoder för att spara rester och för att smaka ett vin ett glas åt gången utan att förstöra resterna.

 

För att uppsummera, så kan du förbättra din vinupplevelse betydligt genom att ha bra glas, servera vinen lätt kylt, vara säker på korkskruven, hälla allt ditt vin en tur i karaffen och att förvara dina rester kallt med så lite syrekontakt som möjligt.

 

Ha det så trevligt med vin och vinvänner.

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr