Så håller du en vinsmakning

skapad den under

Så håller du en vinsmakning

Det roliga med att intressera sig för vin är smakningarna, som kan vara en stor ögonöppnare. Det samma gäller en vinklubb, där du och dina vänner blir klokare för varje vin, du smakar. Och det även om ni spottar ut vinet.

Smaka och lär till allas glädje

En vinsmakning kan vara en stor ögonöppnare. Det samma gäller en vinklubb.

Det finns massor av möjligheter att smaka på vin ute i världen. Det lättaste sättet är att anmäla sig till smakningar hos en vinhandlare. Här har du möjlighet att smaka en massa viner för ett relativt lågt pris.

Då och då håller en vinimportör något, som påminner om en mässa, där många av importörens leverantörer dyker upp för att presentera sina viner. Här finns det massor att smaka på.

Det kan dock ofta vara en ganska svår uppgift att ploga sig genom en jättesmakning på upp till flera hundra olika viner. 

En annan möjlighet är att hålla en vinsmakning själv. Det är en metode som vi i hög grad kan rekommendera, om du vil gå ett steg vidare. Här får du lugn och ro att njuta av lite färre viner,

men i gengäld kan du gå mera på djupet och få en god pratstund med likasinnnade.

 

En gemenskap

Hitta några goda vänner, som er intresserede av vin och mat. Fråga om de har lust att kanske till och med starta en vinklubb. Prata med varandra om, hur klubben ska formas. Hur seriösa är ni?

Ska allt smakas blint? Finns det ett minimum eller maximum på prisläget? Ska ni turas om att vara värdar?

 

Ett bra recept på en vinklubb kan se ut såhär:

  • Samla  8-10 människor, så man kan nöjas med en flaska av varje vin.

  • BYO (Bring your own) som generell princip.

  • Värdskap på tur.

  • Värden bestämmer datum och tema ett par månader i förväg.

  • Gästerna tar med en-två-tre flaskor per person inom temat.

  • Värden lagar mat, som eventuellt korresponderar med temat, om det är möjligt.

  • Värden presenterar och serverar vinen.

  • Var nyfikna, smaka och njut av de härliga dropparna och det goda sällskapet. 

Skruva upp för gissningsleken och lärandet

Överväg seriöst att smaka blint, när ni har blivit lite mer förtroliga med det att smaka. Det finns SÅ mycket lärande i att smaka blint. Det kräver dock en viss grad av förtrolighet och trygghet bland deltagarna, innan man vågar öppna sig med sina gissningar, för det kommer helt säkert att gissas helt åt skogen. Många gånger. Så se till att få en god stämning, där man kan skratta åt sig själv och åt varandra. 

Exempel på teman kan vara en druvsort, ett distrikt eller en vintyp. Man kan också ha turen att ha en massa flaskor från samma producent i olika årgångar. Det heter en vertikalsmakning. En horisontalsmakning är, när man i en årgång har en rad producenter från samma distrikt. Det är bara fantasin, som sätter gränserna, när ett tema ska fastsättas.

Det praktiska

Värden bör se till att smakningen föregår vid ett bra matbord i en väl upplyst lokal utan för många onödigt doftstörande element som doftljus, stekos och liknande.

Vin smakar bäst i ett bra glas. Glasen, man smakar ur bör vara klart genomskinliga och utan graveringar och fasettslipningar. Deltagerna kan själva ta med sina egna favoritglas, eller så kan värden erbjuda att låna ut glas. Det bör finnas ett vattenglas tillgängligt för varje deltagare. Ställ rikligt med vatten på bordet, gärna med och utan kolsyra, men helst utan citron och andra smaker.

Ofta är det en smart idé med en spotkopp. Det kan vara en champagnekylare, skål eller en karaff, om man inte råkar ha en deciderad spotthink tillgänglig.

Smaka i flera omgångar

Dela upp smakningen i heat med två eller tre viner åt gangen och kom ihåg att äta en god måltid mitt i smakningen tillsammans med ett eller flera av vinerna från smakningen.

Och så är det annars bara att följa de klassiska och starkt generaliserade serveringstipsen, som fortfarande är en bra riktlinje för en vällyckad middag:

  • Ungt före gammalt

  • Vitt före rött (förutom vitt dessertvin)

  • Torrt före sött

  • Lätt före kraftigt

 

Var nyfiken, smaka och ha skoj. Kom ihåg att det inte är en tävling att smaka på vin. Tvärtom, så är det en lagsport.

Samla vinvännerna och gå på upptäcktsfärd i vinets värld.

 

Ha så trevligt!

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

Var först i kön med exklusiv information om nya produkter och attraktiva erbjudanden!

 
Du kan jämföra upp till 3 produkter
Jämför
MAX 3 enheter
Antal flaskorAntal flaskor
Typ av flaskaTyp av flaska
KylningszonerKylningszoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringsortPlaceringsort
Ljudnivå (dB)Ljudnivå (dB)
Antal hyllorAntal hyllor
HöjdHöjd
BreddBredd
DjupDjup
Vändbar dörrVändbar dörr